Katnić vadi “dokaze” čim mu neko stane na žulj

Tajming u kojem se traži skidanje imuniteta Draganu Krapoviću moguće govori više od same pravne situacije, kaže njegov bivši kolega Srđan Perić

70140 pregleda 761 reakcija 88 komentar(a)
Katnić, Foto: Luka Zeković
Katnić, Foto: Luka Zeković

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i poslanici Demokrata Crne Gore razmijenili su juče oštre optužbe o političkom uticaju, zloupotrebama, a Specijalno tužilaštvo je u tu svrhu skinulo oznaku tajnosti i objavilo transkript tajnog nadzora iz 2017. godine, što treba da kompromituje zvaničnike partije Alekse Bečića - iako se ne zna zbog čega su oni prisluškivani prije četiri godine.

Sve ovo dešava se nakon najave izmjena tužilačkih zakona, kojima Specijalnom državnom tužilaštvu prestaje mandat.

Katnić je to okarakterisao kao diskriminaciju tužilaštva na čijem je čelu i ponudio ostavku, navodeći i da se neće prijavljivati na konkurse u državnim organima. Ali da se Bečić i predsjednik GP URA i vicepremijer Dritan Abazović, kako je tražio, pisano i javno obavežu da tokom mandata ove Skupštine neće mijenjati zakone. Takođe i da neće mijenjati sastav Tužilačkog savjeta ili Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Na čelu ta dva odsjeka UP su Dragan Radonjić i Zoran Lazović.

Nakon što su partije odbile ove, kako su naveli ucjene, dvojica poslanika Demokrata Boris Bogdanović i Dragan Krapović saslušavani su u Specijalnom policijskom timu, a u Skupštinu je juče stigao i zahtjev za skidanje imuniteta Krapoviću za djela zbog kojih je bio uhapšen prošle godine, nakon takozvanog proljećnjeg prevrata DPS-a u Budvi.

U čitavu priču uključen je i specijalni tužilac Živko Savović, za čijeg sina su u Specijalnom policijskom timu pitali Krapovića i Bogdanovića, a koji su negirali da ga poznaju. Nakon toga SDT je danas objavio transkripte mjera tajnog nadzora iz 2017. u kojima se pominju funkcioneri Demokrata, specijalni tužilac i njegov sin.

Savović je ranije podnio prijavu protiv Katnića i još devet osoba zbog slučaja “državni udar” za šta je presuda pala na Apelacionom sudu.

Bivši poslanik i član organizacije KOD Srđan Perić podsjeća da kršenje zakona utvrđuje sud, po prethodno valjano sastavljenoj optužnici.

“Međutim, tajming u kojem se traži skidanje imuniteta poslaniku Krapoviću moguće govori više od same pravne situacije, jer ako je djelo za koje se sumnjiči takvo kakvim se opisuje, odnosno kvalifikuje – zašto je SDT čekalo baš trenutak kada je ono samo obuhvaćeno predloženim zakonskim aktima koje izvjesno znače smjene u Tužilaštvu, a o kojima bi trebalo da glasa isti taj poslanik. Dodajmo svemu tome da nije za očekivati da će predstavnici nove vlasti u parlamentu dići ruke za traženo skidanje imuniteta”, navodi bivši poslanik.

Šef poslaničkog kluba koalicije “Crno na bijelo”, koja je jedan od inicijatora izmjena dva zakona o tužilaštvu, Miloš Konatar navodi da dešavanja posljednja dva dana otklanjaju i minimum dileme onima koji su je imali:

“SDT i Katnić su politički zarobljeni i zbog njega je čitava institucija u kandžama bivšeg režima. Ako je neko i imao dilemu oko promjena u Tužilaštvu, vjerujem da je više nema i da se u političkoj proceduri koja se vodi tužilaštvo mora reformisati”, kazao je poslanik “Vijestima”.

Perić navodi da nastala situacija govori, kako kaže, da u promišljanju novih zakonskih rješenja treba dodatno imati u vidu sve moguće opstrukcije kako bi se one preduprijedile u budućnosti – ko god personalno bio vlast i ko god bio u Tužilaštvu.

Perić
Perićfoto: Privatna arhiva

“Nažalost, sve ovo govori da je u Crnoj Gori važnija borba za političke i svake druge pozicije od onog što je opšte dobro – do kojeg se može doći samo snaženjem institucija te podređivanjem karaktera pojedinaca na ključnim pozicijama onome što je interes zajednice. Usko pravno gledano, uvijek se može podastrti argumentacija da neko želi da dovede slučaj do konačnog pravnog epiloga, ali odgovor na pitanje da li se ovdje radi o upornosti u sprovođenju zakona ili o snaženju pregovaračke pozicije - razrješava mnoge dileme. SDT je dosljednost i neselektivnost imao do sada kada pokazati – ali se tu nije proslavio. Nova vlast sada može i sama da vidi šta znači sporost u tranziciji vlasti i suštinsko isključivanje stručne javnosti u profilisanju novih rješenja”, rekao je Perić.

U međuvremenu je Skupštini dostavljen i zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku DPS Petru Ivanoviću, što dio javnosti tumači kao “manevar” SDT da oteža proceduru odbijanja odobrenja gonjenja Krapoviću.

Objavili i razgovore advokata kao dio “specijalnog rata”

Iako nije prvi put da se javnost upoznaje sa sadržajima razgovora prikupljenim preko mjera tajnog nadzora, a u režiji SDT, jučerašnji čin je ostavio nekoliko dilema. Javnost nije upoznata sa time ko je tačno prisluškivan i u kom slučaju, da li je ta istraga još u toku, a ako nije - zašto prikupljeni materijal nije uništen po zakonskoj proceduri jer se radi o razgovorima iz 2017. godine. “Vijesti” su sve to pitale SDT, ali odgovor nije stigao.

“Jučerašnje objavljivanje transkripta razgovora, koje je SDT prikupilo mjerama tajnog razgovora, nije usamljen slučaj - u ljeto 2017. godine na sajtu te institucije objavljeno je više telefonskih razgovora i komunikacija advokata Gorana Rodića i njegovih kolega i klijenata za koje je SDT tada tvrdilo da su vodili ‘specijalni rat, kojim su željeli da ometaju istragu u slučaju pokušaja terorizma’.

Tada je SDT objavilo konverzaciju tajne grupe o smjeni Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, a na 19 strana predstavljena je mreža komunikacije u više slučajeva, u koju su uključeni i branioci optuženih za terorizam, ali i pojedini lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović. Osim političara, tada je u šemi, prema transkriptima razgovora, objavljena i konverzacija Veselina Mujovića, koji se tereti za nekoliko prevara.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti i posebno sagledavanja oblika i formi specijalnog rata, koji traje protiv SDT, te posebno rasvjetljavanja oblika i formi i propagandnih aktivnosti u okviru tog plana, prezentujemo javnosti dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona, koje je koristio advokat G.R. kao i druge dokaze, koji su izuzeti po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici“, pisalo je tada u uvodnom dijelu dokumenta naslovljenog “Specijalno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”, podsjeća advokat. Tužilac Savović je prije dva dana Katniću, Jovićevićevoj i Radonjiću poručio da je prošla 1948. obrazloživši zbog čega je podnio krivičnu prijavu protiv Katnića i još devet osoba.

Istog dana SDT je na saslušanje pozvalo Krapovića i Bogdanovića.

SDT tvrdi da je Krapović početkom juna u Budvi formirao kriminalnu organizaciju sa ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanje na otpor.

“Iz do sada prikupljenih dokaza u izviđaju i do sada sprovedenoj istrazi, kao i odbrani drugih okrivljenih, proizilazi da je Krapović Dragan, sada poslanik Skupštine,...početkom juna 2020. na teritoriji Opštine Budva organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili veća”, piše u obrazloženju zahtjeva.

Iz SDT dodaju da je Krapović lično, ili preko posrednika, vrbovao Aleksandra Mijatovića, Igora Đuraševića, Jasnu Dokić, Nenada Bugarčića i Dragana Božovića da postanu članovu te kriminalne grupe.

U zahtjevu piše da su svi oni to prihvatili i da su privredne i poslovne strukture budvanske opštine koristili za kriminalne aktivnosti. Krapović je bivši predsjednik Opštine Budva.

SDT se obrušio na kolegu da je politički instruisan

Nakon ignorisanja prozivki Savovića, SDT je juče optužilo kolegu da je prenosio informacije Budvanima i da je politički instruisan.

“SDT se našlo u situaciji kada se od pojedinaca koji su politički angažovani konstantno napada i izloženo je pritisku kako bi se u pogledu nadležnosti odluke donosile ne u tužilaštvu nego u političkim partijama, odnosno kako bi se kroz institucionalni okvir, donošenjem Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i Zakona o Državnom tužilaštvu, ostvario politički uticaj koji je neprimjeren po svim prihvaćenim evropskim standardima”, piše u saopštenju.

SDT tvrdi da je dijelom taj uticaj i ostvaren: “Pa radi razjašnjenja eventualnih nedoumica koje bi javnost mogla da ima, a u vezi s javnim obraćanjem više lica, uključujući i specijalnog tužioca Ž.S.,...prezentujemo dio materijala dobijenog po naredbama sudije za istragu Višeg suda...o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, iznuda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, navodi SDT. Na sajtu je objavljen i transkript razgovora Bogdanovića i Krapovića u kom se navodno čuje kako dogovaraju da se uplati sponzorstvo Savovićevom sinu.

“Sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik.... sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija. Jedini razuman zaključak je da specijalni tužilac S. daje informacije do kojih je došao kroz obavljanje svoje službene dužnosti, što ne smije da čini, jer mu je to zakonom zabranjeno. Iz ovog razgovora jasno i proizilazi da se sadašnji poslanici B. i K. dogovaraju da se davanje novca prikrije kroz sponzorstvo ili donaciju, te da se ne daje iz džepa, odnosno da je polovina traženog novca već obezbijeđena. Veoma jasno da ova dva sadašnja poslanika nastoje da vrše politički uticaj na specijalnog tužioca pa su i spremni da taj uticaj pojačaju i davanjem novca specijalnom tužiocu,” piše u saopštenju.

Oni su objavili i transkript razgovora između Krapovića i Alekse Bečića, uz objašnjenje da je razgovor takođe veoma jasan, “te se očigledno radi o dogovaranju da se velika površina zemljišta, vlasništvo Opštine Budva, mimo zakonskih procedura, javnih oglasa, tendera, preda drugom licu a u skladu sa dogovorima koji bi se završavali u četiri oka”.

Iz svega SDT zaključuje da je njihov kolega Ž. S. prenosio informacije “koje su određenim licima od značaja”.

Krapović: Tužilaštvo postupa kao politička batina DPS-a

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je “indikativno i ilustrativno” što je od SDT-a stigao zahtjev Skupštini za skidanje imuniteta kada su reformski zakoni o tužilaštvu u proceduri i da su razgovori istrgnuti iz konteksta.

“Moji advokati su tada u junu mjesecu podnijeli obavještenje o svakoj preduzetoj radnji, izvođenju dokaza, saslušanja, i tako dalje od strane SDT. Od tada do današnjeg dana nije preduzeta ni jedna jedina radnja”, rekao je Krapović.

On je rekao da se ne može da se sjeti detalja razgovora, ukoliko ga je bilo, od prije četiri godine.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da ipak zna ko je sin SDT Živka Savovića, istakao da ne poznaje tužioca. “Ti su transkripti, ja sad ne znam da li su tačni, ne mogu da se sjetim, ali današnje obrazloženje SDT je svakako skandalozno iz razloga, jer mjere tajnog nadzora se koriste radi otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela, a ne kako su oni danas obrazložili objektivno informisanje javnosti”, kazao je Krapović.

Istakao je da što se tiče investicije koja se pominje u transkriptu razgovora od 22. 09. 2017. između njega i Alekse Bečića da je bilo samo informativno i sve u skladu sa zakonom. Kazao je i da je SDT trebalo da reaguje 2017. ako je imao sumnje: “Sada je jasno da je spinovanje. Jasno je, ovo je politički pritisak, tužilaštvo postupa kao politička batina DPS-a. Taj pritisak postoji, oni se pozivaju da želimo da vršimo politički pritisak, to nije tačno”, rekao je Krapović.

Radulović: Priznali da su nelegalno prisluškivali političke neistomišljenike

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da jučerašnje “aktivnosti” čuvenog Katnića i zatočenog specijalnog tužilaštva protiv funkcionera Demokrata samo potvrđuju kakav sistem je prethodni režim kreirao i koliko su još jaki kraci kriminalne hobotnice i koliko je neophodna sveobuhvatna i hitna reforma policijsko-tužilačko-sudskog aparata. “Ovim su i javno priznali da su nelegalno prisluškivali političke neistomišljenike i svakoga koga su oni htjeli. Da li treba podsjetiti na svu golgotu i politički progon nas iz DF, od namontiranog ‘državnog udara’, preko navodnog ‘pranja novca’, do stavljanja u zatvor naših lidera, bez skidanja imuniteta, privođenja kompletnog poslaničkog kluba i naših porodica i brojnih članova i simpatizera? Da li treba podsjetiti na niz krivičnih prijava sa čvrstim dokazima koje smo podnijeli protiv vrha režima i njihovih kriminalnih pajtaša, a da nijedna nije dobila sudski epilog?”, pitao je Radulović.

Dodao je da sve ukazuje da i Ivica Stanković i Katnić treba da se hitno razriješe i da se kroz izmjene pravne regulative dovedu profesionalci i odvažni ljudi koji bi zajedno sa reorganizovanom i lustriranom policijom krenuli u energičnu borbu protiv endemske korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: