Radunović: Odlaganje glasanja o izmjenama tužilačkih zakona opasnije za državu od mogućeg zatezanja odnosa sa Briselom

"Opasnost od davanja dodatnih 30 dana očajnicima iz organizovane kriminalne grupe u SDT-u, mnogo opasnije za državu i građane od potencijalnog privremenog zatezanja odnosa sa Briselom"

26769 pregleda 141 reakcija 136 komentar(a)
Radunović, Foto: Boris Pejović
Radunović, Foto: Boris Pejović

Odlaganje glasanja o izmjenama tužilačkih zakona opasnije je za državu i građane od potencijalnog privremenog zatezanja odnosa sa Briselom, saopštio je poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović.

On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je klub Demokratskog fronta razmotrio mogućnost odlaganja usvajanja "tužilačkih zakona" i da je zaključio da je "opasnost od davanja dodatnih 30 dana očajnicima iz organizovane kriminalne grupe u SDT-u, mnogo opasnije za državu i građane od potencijalnog privremenog zatezanja odnosa sa Briselom".

"Vijesti" su danas objavile da su šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine, skupštinsko i rukovodstvo Vlade saglasni da neće odustati od izmjena tužilačkih zakona, ali da traže modalitet da umire partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Vanredna sjednica Skupštine zakazana je za 18. februar, a na dnevnom redu su predlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kao i izmjene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i izmjene i dopune Zakona o radu.

Iz VK ranije su potvrdili “Vijestima” da su upoznati sa predlozima zakona, ali nisu odgovorili na dodatna pitanja da li je od njih zatraženo i mišljenje iz Crne Gore i ko je to učinio.

Više visokopozicioniranih izvora “Vijesti” iz diplomatskih krugova prenijeli su juče da bi u slučaju izglasavanja predloga zakona po prvobitnom planu, dalji put Crne Gore ka EU mogao biti značajno usporen.

Ono što je minimum koji Brisel očekuje je, kako je rečeno, odlaganje usvajanja zakona jer ukoliko se nastavi u započetom pravcu, mogao bi biti nazadovanje ka EU putu - što bi se po prvi put našlo u Izvještaju o napretku Crne Gore.

“Ne može se pričati o progresu u borbi protiv korupcije, a istovremeno rušiti jedan sistemski zakon koji je dobio pozitivno mišljenje EU i Venecijanske komsiije prije pet godina”, rekao je visoko pozicionirani izvor “Vijesti” iz briselske administracije.

Komentarišući kritike da je prethodna vlast sa tim “najboljim zakonom” napravila najgore tužilaštvo, što je navedeno i u izvještajima o napretku, izvor kaže da je personalni sastav takođe bitna komponenta i za nju je potrebna politička volja.

“DPS nije pokazao tu volju, izigrao je naše povjerenje”, kaže izvor.

Bonus video: