Brajović Lekiću: Mišljenja nadležnog Odbora pribavlja predsjednik države, a ne predsjednik Vlade

Nakon pribavljanja mišljenja "predsjednik će shodno svojim Ustavnim nadležnostima, djelovati u pravcu realizacije dogovora sa sastanka sa predstavnicima Vlade"

7410 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Predsjedništva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Zgrada Predsjedništva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Nije uobičajeno da se traži mišljenje nadležnog skupštinskog Odbora za redovne opozive, odnosno onda kada je kao razlog za opoziv navođeno istek mandata ili sticanje zakonom utvrđenih uslova za starosnu penziju, kazala je savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku, Tamara Brajović reagovajući na dio iz intervjua poslanika Miodraga Lekića.

Lekić je u svom intervjuu za "Vijesti" na temu opoziva ambasadora kazao da "nakon sastanka i optimističkih izjava situacija je opet blokirana. Predsjednik države i dalje, ignorišući odluke s potpisom predsjednika Vlade, sada tražeći mišljenje skupštinskog Obora za međunarodne odnose. Mišljenje koje tokom 30 godina - u kojem je Đukanović opozivao ambasadore u statusu predsjednika Vlade ili predsjednika države - nikada nije tražio."

Brajović je u svom saopštenju navela da "od 30 godina koje pominje poslanik Miodrag Lekić, Crna Gora nešto više od 14 i po godina postavlja i opoziva ambasadore. Od tih 14 i po godina, Đukanović je 2 i po godine predsjednik Crne Gore. Za to vrijeme svaki opoziv je bio iz prethodno navedenih razloga"

Kako je kazala, predsjednik Đukanović je poštujući Ustav i uvažavajući Skupštinu kao dio kohabitacione vlasti, kada je predlog za opoziv motivisan izborom nove Vlade, zatražio mišljenje o predlogu opoziva od nadležnog skupštinskog Odbora.

Nakon pribavljanja mišljenja "predsjednik će shodno svojim Ustavnim nadležnostima, djelovati u pravcu realizacije dogovora sa sastanka sa predstavnicima Vlade" "Dodatno, radi preciznosti - mišljenja nadležnog Odbora u postupku postavljena ili opoziva ambasadora, pribavlja predsjednik države, a ne predsjednik Vlade", saopštila je Brajović.

Greškom je prvobitno stavljena pogrešna slika i izvinjavamo se zbog toga čitaocima i Tamari Brajović.

Bonus video: