SD predlaže dječiji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina

U SD-u smatraju da bi se usvajanjem njihovog amandmana kreirao i
socijalno pravedniji model u odnosu na predlog poslanika vlasti da dječiji dodatak dobiju samo djeca do šeste godine bez obzira na materijalni status njihovih roditelja

6742 pregleda 143 reakcija 92 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević

Poslanici Socijaldemokrata (SD) predložiće dječiji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina, saopšteno je iz ove partije. Kako se navodi u saopštenju, koje potpisuju poslanik Boris Mugoša, oni će podnijeti amandman na izmjene i dopune Zakona socijalnoj i dječijoj zaštiti koje su predložili predstavnici parlamentarne većine i kojima su, kako je Mugoša kazao, predvidjeli da dječiji dodatak dobijaju samo djeca do šeste godine i to nezavisno od materijalnog statusa njihovih roditelja. "Amandmanom SD-a se kao kriterijum za određivanje kome pripada dječiji dodatak predviđa visina prihoda porodice u kojoj djeca žive (kao npr. u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji…). Naravno, dječiji dodatak bi bio obezbijeđen i djeci bez roditeljskog staranja. Na taj način bi se stvorile pretpostavke da se obezbijedi dječiji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina kojem su ta sredstva zaista neophodna, što je u skladu sa preporukama Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, NVO i stručnjaka iz relevantnih oblasti kada je ova problematika u pitanju", kazao je Mugoša.

Time bi se, tvrdi on, izbjegla i potencijalna opasnost da predloženo rješenje poslanika vlasti bude proglašeno neustavnim zbog njegovog diskriminatornog karaktera.

Takođe, u SD-u smatraju da bi se usvajanjem njihovog amandmana kreirao i socijalno pravedniji model u odnosu na predlog poslanika vlasti da dječiji dodatak dobiju samo djeca do šeste godine bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, jer navode da bi značajan broj djece od šeste do 18 godina koja žive u porodicama neadekvatnog materijalnog stanja ne bi imala pravo na dječji dodatak. Ukoliko bi se prihvatio amandman Socijaldemokrata, navode da bi se na godišnjem nivou izdvajao sličan iznos sredstava koliko je potrebno i za model dječijeg dodatka samo za djecu do šeste godine.

“Sigurni smo da bi mnogo više pozitivnih efekata bilo ako bi se ta sredstva, umjesto samo za djecu do šest godina i to bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, usmjerila na onu djecu uzrasta do 18 godina kojima je to zaista neophodno”, zaključuje poslanik Mugoša.

Bonus video: