Stoltenberg: Predložiću veće ulaganje u odbranu

"Time što ćemo zajedno trošiti više demonstriraćemo snagu naše posvećenosti članu 5, našem obećanju da ćemo braniti jedni druge. A to će doprinijeti i poštenijoj podjeli tereta", kazao je on na konferenciji za novinare

5126 pregleda 8 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: NATO
Stoltenberg, Foto: NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će ministrima odbrane zemlja članica predložiti povećanje budžeta NATO za osnovne aktivnosti odvraćanja i odbrane.

"Time što ćemo zajedno trošiti više demonstriraćemo snagu naše posvećenosti članu 5, našem obećanju da ćemo braniti jedni druge. A to će doprinijeti i poštenijoj podjeli tereta", kazao je on na konferenciji za novinare.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane počeće u srijedu, a na njemu će prvi put učestvovati i crnogorska ministarka Olivera Injac.

Stoltenberg je na konferenciji na kojoj je govorio o temama sastanka najavio i daće predložiti inicijativu koja se tiče inovacija u oblasti odbrane.

Prema njegovim riječima, inicijativa ima za cilj da promoviše interoperabilnosti i jačanje transatlantske saradnje na polju invoacija u odbrani.

"Takođe ću predložiti načine da se poveća politička saradnja među saveznicama, sa više konsultacija o više pitanja, uključujući i o ekonomskim pitanjima koja se tiču bezbjednosti", kazao je on.

U četvrtak će tema biti misije u Avganistanu i Iraku.

"NATO snažno podržava mirovni proces u Avganistanu... Međutim, mirovni pregovori ostaju krhki, a nivo nasilja ostaje neprihvatljivo visok... Naš zajednički cilj je jasan: Avganistan da više nikad ne služi kao raj za teroriste da napade na naše domovine", kazao je on.

On je istakao da se ostanak u Avganistanu zasniva na uslovima, a da nijedna saveznica ne želi da ostane duže nego što je neophodno, alii da neće otići prije nego što je potrebno.

Stoltenberg je kazao da očekuje da će se ministri složiti da se proširi misija kako bi se postarali da se Islamska država ne vrati.

Stoltenberg je kazao i da je u razgovorima koje je imao sa novoizabranim američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom potvrđeno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) posvećene obnavljaju odnosa unutar saveza i njegovom daljem jačanju.

Predlog NATO 2030 je, kako je rekao Stoltenberg, dobra osnova za to što treba da bude urađeno.

Bonus video: