Medoks: UK će podržati CG u unapređenju kapaciteta i resursa odbrambenog sistema

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se resorna ministarka Olivera Injac sastala sa britanskom ambasadorkom u Podgorici Karen Medoks i izaslanikom odbrane UK Kristoferom Mejkokom

2291 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) spremno je da podrži Crnu Goru u daljem unapređenju kapaciteta i resursa odbrambenog sistema, poručila je britanska ambasadorka u Podgorici Karen Medoks.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se resorna ministarka Olivera Injac sastala sa Medoks i izaslanikom odbrane UK Kristoferom Mejkokom.

„Medoks je istakla spremnost britanske strane da pruži podršku Crnoj Gori u daljem unapređenju kapaciteta i resursa crnogorskog odbrambenog sistema“, navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da je uvjerena da će UK i Crna Gora nastaviti da uspješno sarađuju i intenziviraju saradnju.

Injac je istakla veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane.

Ona je zahvalila na sveukupnoj podršci UK u pogledu reforme i jačanja crnogorskog odbrambenog sistema, ističući značaj realizacije projekata koji su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore (VCG).

Injac je naglasila da će Crna Gora nastaviti da unapređuje odbrambeni sistem planiranom dinamikom.

„Ona je izrazila uvjerenje da će odbrambena saradnja sa UK biti intenzivirana u narednom periodu jačanjem postojećih, ali i definisanjem novih projekata i aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Injac je posebno naglasila da će školovanje i usavršavanje pripadnika VCG na prestižnim vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku UK i dalje biti prioritet u okviru kadrovske politike Ministarstva, imajući u vidu kvalitet teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici Vojske godinama stiču na britanskim vojno-obrazovnim institucijama.

Mejkok je kazao da će biti posvećeni nastavku saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, sajber odbrane, kriznog menadžmenta, kao i saradnji mornarica.

Iz Ministarstva su rekli da se sa Medoks i Mejkokom sastao i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, Rajko Pešić.

„Tokom sastanka je istaknuto zadovoljstvo dinamikom razvoja saradnje, obimom aktivnosti predviđenih Planom bilateralne saradnje, posebno u oblasti školovanja i usavršavanja, učenja engleskog jezika, sajber odbrane, obukama za pilote i u domenu izgradnje integriteta“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i UK ostati posvećeni unapređenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata.

„Nakon tog sastanka, načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju Žana Špadijer i Mejkok potpisali su Plan bilateralne saradnje za ovu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG Aleksandar Pantović, na sastanku sa Medoks i Mejkokom, zahvalio je na podršci UK VCG u raznim segmentima u domenu odbrane.

„Sagovornici su se osvrnuli na bogatu saradnju u oblasti odbrane, naročito u oblasti modernizacije, jačanja integriteta, zajedničke obuke i vježbi, školovanja i obučavanja pripadnika VCG na kursevima i obrazovnim ustanovama UK, te u oblasti sajber odbrane“, navodi se u saopštenju.

Oni su ocijenili da i pored sadržajne i bogate saradnje, postoji prostor za njeno unapređenje.

„Sa Medoks i Mejkokom sastao se i vršilac dužnosti generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandar Šaranović“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: