Možda će raspravljati i o skidanju imuniteta Ivanoviću i Krapoviću

Na dnevnom redu sjednice je utvrđivanje liste predloga kandidata za dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije i tekuća pitanja

7376 pregleda 15 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Na sjednici Administrativnog odbora, koja će biti održana danas, nije planirana rasprava o skidanju imuniteta poslanicima Petru Ivanoviću (DPS) i Draganu Krapoviću (Demokrate), ali može doći do promjene dnevnog reda, rekao je “Vijestima” poslanik GP URA Miloš Konatar.

Krapović
Krapovićfoto: Savo Prelević

“Nije predviđeno da se na današnoj sjednici ovog odbora raspravlja o uskraćivanju imuniteta poslanicima, ali da do promjene dnevnog reda može doći svakog trenutka, pa i na početku sjednice”, kazao je Konatar, koji je član Administrativnog odbora.

Konatar
Konatarfoto: GP URA

Na dnevnom redu sjednice je utvrđivanje liste predloga kandidata za dva člana Savjeta Agencije za elektronske medije i tekuća pitanja.

Konatar je istakao da neće glasati za skidanje imuniteta Krapoviću.

“Naravno da neću glasati za skidanje imuniteta, jer se očigledno radi o političkom procesu koji nije pravno utemeljen, jer je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) institucija koja je zarobljena i pod uticajem jedne političke partije i bivšeg režima. Dakle, moramo razlikovati politički montirane procese u slučaju Krapovića, od mogućih zloupotreba i arčenja državnog novca kao u slučaju poslanika Petra Ivanovića”, rekao je Konatar.

SDT je prošle sedmice Skupštini uputilo zahtjeve za skidanje imuniteta Krapoviću i Ivanoviću.

Prema Poslovniku Skupštine, Skupština će se o tome izjasniti u redovnom zasjedanju, nakon odluke Administrativnog odbora.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je na konferenciji za novinare u petak rekao da poslanici partije kojoj pripada neće glasati za skidanje imuniteta Krapoviću.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, državni tužilac ne može preduzeti krivično gonjenje protiv “lica koje uživa pravo imuniteta ako ne podnese dokaz da je nadležni organ dao odobrenje za krivično gonjenje”.

Iz SDT-a su saopštili da se Ivanović tereti za zloupotrebu službenog položaja.

“Iz do sada prikupljenih dokaza u izviđaju i odbrana prijavljenih osumnjičenih lica, proizilazi osnovana sumnja da je Petar Ivanović, poslanik Skupštine Crne Gore, bivši ministar poljopirivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, u toku 2015. godine do aprila 2016. godine, u Podgorici, protivpravnim iskorišćavanjem tog službenog polożaja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura i drugome nanio štetu”, piše u dokumentu dostavljenom predjsedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

SDT, kako su kazali „Vijestima“, Krapovića, takođe, goni zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i za krivično djelo pozivanje na otpor.

Bonus video: