Opozvanim ambasadorima prestaje finansiranje, ne mogu da koriste sredstva MVP

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović je juče najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše

74293 pregleda 1005 reakcija 121 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Svim opozvanim ambasadorima je onemogućen pristup ambasadama, prestaje njihovo finansiranje, a stanovi mogu da koriste do otkaznog roka, saznaju "Vijesti" u Ministarstvu vanjskih poslova.

Njima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže MVP, poput službenih automobila.

MVP je u saopštenju podsjetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

"Predmetna instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsjednika. U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora. Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavijestilo zemlje prijema", navodi se u saopštenju.

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović je juče najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše.

MVP je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

"Vjerujemo da najava narušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore nije razlog zbog kojeg, uprkos džentlmenskom dogovoru, ukaz na koji se ambasador poziva još uvijek nije potpisan", zaključuju u MVP.

Đukanović se prije dvadesetak dana sastao sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor oko opozvanih ambasadora.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Njemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

Bonus video: