Bečić: Funkcionalnost institucija iznad pojedinačnih interesa

On je kazao da Crna Gora u Austriji ima saveznika, naglasivši da EU unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju

3316 pregleda 3 komentar(a)
sastanak sa Sobotkom, Foto: Skupstina.me
sastanak sa Sobotkom, Foto: Skupstina.me

Funkcionalnost institucija sistema treba da bude iznad interesa bilo kog pojedinca, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije, Volfgangom Sobotkom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku koji je upriličen virtuelnim putem zbog pandemije koronavirusa, Bečić zahvalio je na kontinuiranoj posvećenosti Austrije bilateralnim odnosima i idodao da očekuje da će uspješna saradnja biti nastavljena i tokom novog saziva parlamenta.

„On je pozdravio afirmativne poruke Austrije u kontekstu politike proširenja i integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna svom spoljnopolitičkom opredjeljenju“, kaže se u saopštenju.

Bečić je upoznao sagovornika sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na tranziciju vlasti i fukcionisanje kohabitacije.

„On je naglasio da funkcionalnost institucija sistema treba da bude iznad interesa bilo kog pojedinca, kao i da česte rasprave van teme u parlamentu skreću pažnju sa suštinskih problema“, navodi se u saopštenu.

Bečić je istakao da „jedan nacionalizam podstiče drugi, a zajedno hrane korupciju“.

Sobotka je, kako je saopšteno, iskazao posebno intersovanje za aktuelna politička dešavanja i ocijenio da je Crna Gora na nedavnim izborima pokazala demokratsku zrelost, kao i da svi politički akteri u postojećoj kohabitaciji treba da kontinuirano sarađuju.

„On je kazao da Crna Gora u Austriji ima saveznika, naglasivši da EU unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici razmijenili mišljenja o bogatoj saradnji dva parlamenta, ukazavši na značaj projekta Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i na stručno usavršavanje Službe Skupštine u parlamentu Austrije.

„Sastanak je bio prilika da sagovornici upute uzajamne pozive za posjetu Crnoj Gori i Austriji, što je sa zadovoljstvom obostrano prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: