Medojević: Pažin ne dozvoljava Katniću istragu o Đukanoviću i aferi Telekom

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić je kazao da je bio na čelu Anketnog odbora za aferu Telekom i kazao da je bilo dovoljno dokaza za korupciju, ali da nisu usvojili izvještaj zbog toga što ga nije podržalo dovoljno poslanika
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2017. 19:24h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović izrazio je sumnju da dio opozicije želi da uspori proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

Brajović je to kazao u uvodnom obraćanju na Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore.

Na sjednici učestvuju poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević.

Nakon što je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kritikovao odluku da se na Javnom servisu prenosi samo uvodnio dio POSP-a, jer je kazao da je javnost uskraćena da čuje stav opozicije, Brajović je kazao da nije praksa da se prenosi radni dio sjednice POSP-a.

Ipak, Brajović je potom kazao da je obezbijeđen nastavak prenosa, čime je udovoljen zahtjev DF-a.

Kopredsjedavajući POSP-a Dejvid Martin pozdravio je povratak DF-a u Skupštinu.

“Jako mi je drago sto je opozicija odlučila da nam se pridruži,” kazao je Martin i izrazio nadu da će kvalitetno učestvovati u radu POSP-a.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem Zoran Pažin kazao je da se nada da će tokom bugarskog predsjedavanja EU Crna Gora otvoriti preostala tri poglavlja, ali i krenuti u zatvaranje poglavlja.

"Naredne godine očekujem da dobijemo mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 i 24", rekao je Pažin.

On je predstavio rezultate Vlade u proteklom periodu.

Između ostalog, on se osvrnuo na stanje u medijima i kazao da svaki napad na predstavnike i imovinu medija je “napad na demokratiju”.

On je kazao da su u 2017. bila četiri slučaja prijetnje novinarima.

Ambasador Estonije u Crnoj Gori Danijel Erik Soer pozdravio je dolazak dijela opozicije u Skupštinu, ali kazao da je bitno da sve stranke učestvuju u njenom radu.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav ohrabio je državu da iskoristi zamajac poslije obraćanja predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je nedavno kazao da je Balkan jedan od prioteta Brisela i da će uskoro biti predstavljana strategija za uspješan prijem Crne Gore i Srbije do 2025.

Izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok pozdravio je povratak DF-a u Skupštinu i najvljeni povratak Ujedinjene Crne Gore i nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića.

“Pozivam ostatak opozicije u parlament. Politika se uvijek bolje odvija u parlamentu nego na ulici,” kazao je Tanok.

Tanok je istakao da će predstojeći predsjednicki i lokalni izbori biti prilika da se vidi kako se Crna Gora odnijela prema preporukama Posmatračke misije OEBS-a.

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović kazao je da je Odbor prije svega sprovodio svoju primarnu ulogu, a to je kontrola i nadzor pregovaračkog procesa.

Vuksanović je izrazio nadu da ce se tokom sljedeće godine “snažno krenuti u dinamiku zatvaranja poglavlja”. Za moguće zatvaranje tokom 2018. najavio je četiri poglavlja - 7, 10, 20 i 21.

Nebojša Medojević je u nastavku sjednice pozdravio predstavnike EU u, kako je rekao, posljednjoj zemlji u Evropi koja nikada nije promijenila vlast.

Medojević je kazao da je pokušaj državnog udara montiran od strane vlasti i da je čudno da o samom udaru nisu ništa znali ni u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ambasadi SAD, ni u NATO.

Poslanik DF-a ocijenio da su izvještaji Čarlsa Tanoka o procesu integracija neobjektivni, tendenciozni "i proizvod korupcije od strane Mila Đukanovića."

“Tanok govori čiste neistine o Crnoj Gori, o čemu sam obavijestio ministra vanjskih poslova Borisa Džonsona,” kazao je Medojević.

Medojević je poručio Tanoku da bi trebalo da ga bude sramota.

Tanok je kazao da je uvrijeđen zbog pokušaja diskreditacije njegovog rada u procesu integracija.

Tanok je kazao da očekuje izvinjenje.

“U mojoj zemlji ovo bi moglo da dovede do građanske parnice,” rekao je on.

Britanski poslanik u EP je kazao da je tačno da je imao sastanak sa Džonon Gvozdenovićem Kenedijem, ali da su se susreli samo jednom.

Medojević je ranije kazao da su Tanok i Kenedi veoma bliski i da to ukazuje da on ima privatne interese u Crnoj Gori.

Poslanik DF-a Milan Knežević je na sjednici POSP-a pitao da li u Evropi postoji ijedan opozicioni subjekt koji je prošao kroz pravni i politički progon poput Fronta.

Knežević je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin, obavlja šesnaest funkcija u Crnoj Gori i da je sigurno rekorder po tom pitanju u Evropi.

Svako ko kaže da su poslanici DF-a učestvovali u državnom udaru, želim u oci da kažem da je korumpran i bitanga, kazao je Knežević.

Poslanik EP Jozo Radoš kazao je da sadašnji sastav Skupštine moze prostom većinom usvojiti izmjene zakona vezane za predsjedničke izbore.

"Treba raditi na tome da svi lokalni izbori budu održani istovremeno u Crnoj Gori," poručio je on.

U obraćanju hrvatskom poslaniku u EP, Medojević je kazao da su samo ministar pravde Zoran Pažin i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić znali za državni udar.

On je dodao da je Katnić za vrijeme napada na Hrvatsku 1990-ih počinio više krivičnih djela, te da je glavni svjedok saradnik Saša Sinđelić u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo.

Medojević je dodao da su se četiri dana prije izbora sastali sa šefom Posmatračke misije Romanom Jakićem da mu ukažu na sve što će se desiti 16. oktobra, a da se ništa od toga nije našlo u Konačnom izvještaju OEBS-a.

Poslanik DF-a je kazao da je šef Posmatračke misije OEBS-a korumpiran ili mu je neko iz Ambasade SAD rekao da to ne zabilježi u izvještaju.

Medojević je dodao da Jakić u svom izvjestaju nije konstatovao ni da na dan izbora neko vrijeme nije radio video nadzor granica Crne Gore.

Poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić pozdravio je sugestiju Radoša da se unaprijedi izborno zakonodavstvo. “Uvijek treba raditi na unaprjeđivanju izbornog zakonodavstva”, kazao je Stanišić.

Odgovarajuci na navode DF-a da se samo njima ukida poslanički mandat, Stanišić je kazao je prvi takav slučaj bio protiv poslanika DPS-a i da je njemu imunitet ukinut glasovima DPS-a.

Govoreći o pokušaju državnog udara i umiješanosti lidera DF-a, poslanik DPS-a je kazao da se čeka odluka suda.

“Ja želim da vjerujem da ovi ljudi nisu krivi,” kazao je Stanišić o poslanicima DF-a.

Poslanik DF-a Andrija Mandić pozdravio je predlog poslanika EP Joza Radoša da se lokalni izbori održe svi istog dana, optužujući Vladu da koristi održavanje lokalnih izbora svako malo kako bi osigurala pobjedu.

“Vlada namjerno kreira situaciju kako bi se sva energija mogla koncentrisati na jednu ili dvije opštine,” kazao je on.

On je takođe iznio kritike na račun AFIS sistema na biralištima, jer kroz njega mogu da prolaze i falsifikovana identifikaciona dokumenta.

Govoreći o kritikama DF-a na račun biračkog spiska, poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović je kazao da je za njegovu kontrolu bio zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje su vodila dva poslanika opozicije - Raško Konjević i Goran Danilović.

Poslanica EP Žoel Beržemon kazala je da je na polju vladavine prava potrebna politička volja i ubjedljivi rezultati, ali i bolja kontrola u oblasti finansiranja političkih partija.

Ona je pohvalila borbu protov terorizma.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je treba jačati određene kapacitete, posebno Agencije za sprječavanje korupcije.

"Agencija posebno mora da jača kada su u pitanju finansijske istrage," istakla je Pejović.

Pejović se nada da ce Agencija imati bolje rezultate u narednom periodu.

Nebojša Medojević je kazao da Pažin ne dozvoljava Milivoju Katniću da se istražuje umiješanost lidera DPS-a Mila Đukanovica u aferu Telekom, iako postoje dokazi za to.

“Ovo su lopovi,” kazao je Medojević, nakon čega je oduzeta riječ.

Poslanik DPS-a Tarzan Milošević kazao je da je poslanik Medojević iznio neistine vezano za Đukanovića i za aferu Telekom, dodajući da se time bavio i parlamentarni odbor.

Medojević je kazao da će poslanicima EP poslati presudu Vrhovnog kasacionog suda iz Italije da je Đukanović proglasen krivim za šverc cigareta, ali da je taj slučaj arhiviran i da je to jedinstven slučaj.

Stanišić je uzvratio da će on poslanicima EP poslati citate Medojevića u kojima u istom periodu koji se tiče šverca cigareta hvalio Đukanovića.

Mandić je kazao da je bio na čelu Anketnog odbora za aferu Telekom i kazao da je bilo dovoljno dokaza za korupciju, ali da nisu usvojili izvještaj zbog toga što ga nije podržalo dovoljno poslanika.

“Crna Gora je u potpunosti oboljela od korupcije,” kazao je Mandić.

Serija napada i pritisaka na novinare u Crnoj Gori stvara atmosferu straha koja vodi u samocenzuru, kazao je poslanik EP Tomas Vajc.

“Mediji su treći stub demokratije. Ako mediji ne funkcionišu ne funkcioniše ni demokratija onako kako bi trebalo,” kazao je on na sjednici POSP-a.

Vajc je kazao da je u Crnoj Gori u samo dvije godine zabilježeno 27 napada na medijske kuće i novinare.

“To stvara jednu sliku straha za novinarsku profesiju genealno. Ovo stanje straha predstavlja samocenzuru za novinare. Zato bih vas podstakao da omogućite rad medijskih kuća i da obezbijedite novinare kako bi mogli da rade svoj posao,” kazao je u Skupštini.

Austrijski poslanik posebno se osvrnuo na slučaj Savjeta RTCG.

“Imamo konkretan slučaj članova Savjeta RTCG, koji su razriješeni te dužnosti. Ne dovodim u pitanje da li se to uradili s pravom ili ne. Imamo neke izvještaje da je to bila pogrešna odluka. Čuo sam sada od vas da je ta odluka donijeta u skladu sa zakonom. Ali ostaje utisak da je slobodno izražavanje javnog servisa ugrožena, a samo stvaranje toga utiska stvara demokratiju”.

On je kazao da svi treba da se potrude da budu što transparentniji u radu.

Vajc se dotakao i slučaja ličnih odnosa u vrhu vlasti institucija koje se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Ukoliko državni tužilac ili direktor Agencije za sprječavanje korupcije ima ličnu vezu ili je rođak nekog političara, to može izazvati nepovjerenje u politički sistem. Nema veće štete po demokratiju nego ukoliko građani ne vjeruju više u svoj sistem,” kazao je Vajc.

U svom drugom obraćanju, ovaj poslanik iz grupe Zelenih pozvao je vlasti da se konačno pozabave problemom Solane.

“Urgiram da se ozbiljno pristupite tom problemu, završite studiju i obezbijede tu oblast. Nadam se da to neće biti prepreka otvaranju poglavlja 27 – životna sredina,” kazao je na POSP-u.

Galerija

Bonus video: