Đukanović: Uvjeren sam da će Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti

Đukanović je bio gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsjedava V4

10786 pregleda 16 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Uvjeren sam da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore bio gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsjedava V4.

U saopštenju se navodi da su uz odsustvo predstavnika ambasade Mađarske iz zdravstvenih razloga, na radnom ručku bili su Karel Urban, ambasador Češke i Boris Gandel, ambasador Slovačke.

Milo Đukanović, Višegradska grupa
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

"Predsjednik je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio na inicijativi ambasadoru Poljske u ime zemalja Višegradske grupe, što cijeni kao potvrdu interesovanja za ono što su prilike u Crnoj Gori i polja za saradnju sa zemljama višegradske četvorke", piše u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović podsjetio na vrijedna i tradicionalna prijateljstva koje Crna Gora ima sa zemljama četvorke i ponovio snažnu opredijeljenost za strateški pravac ka Evropi i NATO.

"Apsolutna i bezrezervna podrška vaših zemalja na putu usvajanja strateških vrijednosti i iskustvo u okviru višegradske grupe, inspirativni su za sve nas", poručio je Đuaknović.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su kazali i da je Đukanović izrazio zadovoljstvo saradnjom i onim što je izraz prijateljstva zemalja Višegradske grupe prema Crnoj Gori, a što kao iskustvo može biti primjer za cijeli Balkan.

"Predsjednik je pozdravio snažan ekonomski rast ove četiri zemlje, koji je ojačao politički autoritet V4 u okviru EU, što je posebno značajno za Zapadni Balkan imajući u vidu da Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska imaju izuzetnu spoznaju o ZB i više senzibiliteta kada je riječ o njegovim potrebama", navodi se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje su poručili da je Dmohovski uz dobrodošlicu Đukanoviću posebno iskazao zadovoljstvo što je susret upriličen dan nakon 30-godišnjice potpisivanja Višegradske deklaracije, kojom je stvoren široki politički okvir saradnje ovih zemalja koje danas osim prijateljske i dobrosusjedske saradnje povezuje i svijest o zajedničkim vrijednostima, i volja za postizanje zajedničkih ciljeva u međunarodnoj politici.

"Višegradska grupa, kao jedan od simbola ujedinjene Evrope i efikasnog modela regionalne saradnje, može biti i model za budućnost Zapadnog Balkana. Pod motom snažna četvorka u snažnoj Evropi, Višegradska grupa podržava integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture", naglasio je Dmohovski uz ocjenu da je članstvo Crne Gore u NATO, posebno postignuće.

On je, kako se dodaje u saopštenju, pohvalio i postignuća Crne Gore u pregovorima sa EU, kao lidera u tom procesu i iskazao nadu da će Crna Gora zadržati prozapadni i proevropski politički kurs koji vodi ka članstvu i proširenju EU, što je, kako ocjenjuje, put bez alternative čiji su zemlje V4 snažni zagovornici.

"Crna Gora će uvijek imati saveznika na tom putu",, poručio je Dmohovski u ime Višegradske grupe.

U saopštenju se navodi i da je razgovor potvrdio visoko interesovanje za aktuelne crnogorske i regionalne teme, i podršku ambiciji Crne Gore i njenom putu ka EU, kao i integraciji Zapadnog Balkana, koji je i prioritet vanjske politike ovih zemalja.

"Đukanović je uz ponovljenu zahvalnost za gostoprimstvo, i stalnu posvećenost Crnoj Gori i ZB, čestitao jubilej formiranja Višegradske grupe i uspjehe zemalja članica. Dogovoren je nastavak dijaloga u navedenom formatu", zaključuje se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Bonus video: