Marković: Zakon na osnovu kojeg je osnovano, i potrebu djelovanja SDT s pravom brane struka i evropske institucije

Marković tvrdi da jeriječ o Zakonu sa najvišim standardima i usaglašenostima

15394 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

Kao ministar pravde predvodio sam proces izrade Zakona o specijalnom tužilaštvu, i to smo radili u dijalogu sa Tužilastvom, sudstvom i relevantnim nevladinim organizacijama (NVO), a uz snažnu podršku eksperata Italije, Hrvatske, SAD, i OEBS koja je finansirala analizu o opravdanosti njegovog osnivanja, saopštio je danas Duško Marković, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), bivši predsjednik Vlade i bivši ministar pravde.

"Zakon na osnovu kojeg je osnovano Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kao i njegov status i potrebu daljeg djelovanja, danas s pravom brane i struka i evropske institucije, jer je riječ o Zakonu sa najvišim standardima i usaglašenostima", poručio je Marković na Tviteru.

Poslanici Demokratske, Građanskog pokreta URA i Marko Milačić (Prava Crna Gora) povukli su zahtjev za hitno usvajanje izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i donošenje Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, zbog čega bi sjednica Skupštine u četvrtak trebalo biti otkazana jer nema osnova za njeno održavanje, potvrđeno je ranije "Vijestima".

To proizilazi iz dopisa koji su sinoć uputili predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i u kome ga obavještavaju da nakon mišljenja Vlade u vezi posljedica hitnog usvajanja zakona, odustaju od zahtjeva za vanredno zasjedanje.

Premijer Zdravka Krivokapić upozorio je juče parlamentarnu većinu da bi usvajanjem tužilačkih zakona, prešli crvenu liniju u pregovorima sa Evropskom unijom.

Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju predložili su klubovi nove parlamentarne većine, dok su zvaničnici Evropske komisije i Ambasade SAD izrazili bojazan da bi njihovo usvajanje bez javne rasprave i stava Venecijanske komisije bio korak unazad.

“Vijestima” je iz diplomatskih izvora ranije rečeno da je zaprijećeno i klauzulom balansa u slučaju hitnog usvajanja propisa.

Bonus video: