Injac: Nastavljamo da doprinosimo jačanju kolektivne odbrane

Injac je podsjetila da je u decembru upućena peta rotacija u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP)

3780 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Injac, Foto: Luka Zeković
Injac, Foto: Luka Zeković

Crna Gora nastavlja da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne odbrane, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO.

Injac je na prvom danu sastanka ministara odbrane podsjetila da je u decembru upućena peta rotacija u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

"Takođe, ministarka je naglasila važnost političke dimenzije i snažne posvećenosti saveznica temeljnim vrijednostima NATO, budući da priroda savremenih izazova zahtijeva da NATO bude jak, kako u vojnom, tako i u političkom smislu. Govoreći o važnosti ravnomjerne podjele tereta, ona je izjavila da ćemo, svjesni značaja zajedništva, nastaviti sa odgovornim implementiranjem smjernica usvojenih na Samitu u Velsu," navodi se u saopštenju resora odbrane.

Ovo je prvi sastanak na ministarskom nivou na kojem učestvuje Injac.

Ministri su na sastanku istakli važnost saradnje sa međunarodnim organizacijama, u prvom redu Evropskom unijom, u cilju jačanja evropske i transatlanstke bezbjednosti i efikasnog suočavanja sa savremenim izazovima.

Sastanak je, navodi se u saopštenju resora odbrane, bio prilika da se da osvrt na ključne aktivnosti koje saveznice sprovode na planu jačanja svoje uloge u cilju očuvanja globalnog mira i stabilnosti, kao i da se razmotre naredni koraci koje Alijansa preduzima kako bi ostvarila potreban napredak prilikom implemetacije ključnih politika. Uzimajući u obzir važnost jačanja političke dimenzije Alijanse, a u svjetlu stalnih promjena na globalnom bezbjednosnom planu, tokom sastanka je konstatovano da je potrebno nastaviti sa unapređenjem političkih konsultacija i saradnje unutra saveza.

"Budući da je jedan od važnih elemenata sveukupnog jačanja i modernizacije Saveza efikasno odvraćanje i odbrana od svih prijetnji, bez obzira na moguće strateške pravce njihovog djelovanja, ministri su naglasili posvećenost i odlučnost u ispunjavanju svih predviđenih aktivnosti kako bi NATO ostao relevantan akter na globanom planu. Napori Alijanse na ovom planu praćeni su i donošenjem i implementacijom adekvatnih strategija i koncepata kojima se definiše pristup postojećim i novim bezbjednosnim izazovima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: