Picula: Među diplomatama nema riječi o klauzuli balansa

"Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina ocijenjena kao prostor u kojem se treba bolje i brže napredovati u usvajanju standarda potrebnih za zemlju koja je u zreloj fazi pregovora o pristupanju"

10879 pregleda 209 reakcija 21 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kaže da u ovom trenutku, u diplomatskim krugovima, nema riječi o eventualnom pokretanju klauzule balansa, zbog najavljenih izmjena tužilaških zakona.

Picula je za emisiju "Fokus" na TVCG, naveo da je sada najveća pažnja u EP usmjerena ka njegovom izvještaju o Crnoj Gori o kojem će Spoljnopolitički odbor EP raspravljati narednog ponedjeljka, prenosi portal RTCG.

"Da li će još biti riječi tokom rasprave o Nacrtu izvještaja, da li će se još neka tema otvoriti, to ne mogu isključiti, ali ovoga trenutka o tome nema riječi", kazao je Picula, odgovarajući na pitanje da li u je u njegovim diplomatskim krugovima neko pomenuo klauzulu balansa, u slučaju usvajanja izmjena Zakona o tužilaštvu.

On kaže i da je u Izvještaju za Crnu Goru konstatovan umjereni napredak, ili čak stagnacija.

"Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina ocijenjena kao prostor u kojem se treba bolje i brže napredovati u usvajanju standarda potrebnih za zemlju koja je u zreloj fazi pregovora o pristupanju", poručio je Picula.

On je saopštio i da je korona dva puta iznenadila EU. Prvi put kada se virus pojavio.

"Drugi put je EU iznenadilo rješenja za borbu sa EU, a to je vakcina", kazao je Picule i dodao kako vjeruje ipak da će se ovoga puta pokazati solidarnost Unije na djelu.

Nije mogao da precizira kada bi vakcine preko EU sistema mogle stiću u Crnu Goru.

"Ja ne mogu da kažem o količinama i vremenu, ali vjerujem da će to biti vrlo skoro i da će se u Crnu Goru uputiti određena količina vakcina, koja će pomoći da se popravi jako loša epidemiološka situacija u Crnoj Gori", naveo je Picula i dodao kako imamo na djelu i "vakcina diplomatiju".

"Ako koju zemlju treba ovog trenutka pomoći, to je Crna Gora", zaključio je Picula.

Bonus video: