ZAVRŠEN SASTANAK MINISTARA ODBRANE ZEMALJA ČLANICA

Injac: Pružaćemo doprinos očuvanju mira kroz učešće u misijama

Takođe, ministarka je naglasila da je Crna Gora donijela odluku o učešću do dva pripadnika VCG u NATO misiji u Iraku, kao doprinos izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak," navodi se u saopštenju resora odbrane

4001 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crna Gora je posvećena naporima koje NATO preduzima na planu pružanja odlučnog odgovora na izazove sa kojima se Alijansa suočava, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku ministara odbrane zemalja članica.

"Ministarka je istakla da ćemo i u narednom periodu nastaviti da pružamo konkretan doprinos očuvanju globalnog mira kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama. Injac je podsjetila da smo u septembru protekle godine uspješno okončali angažman svojih pripadnika u misiji "Resolute Support", ali da ćemo nastaviti aktivno da podržavamo napore međunarodne zajednice na planu nastavka mirovnog procesa u Avganistanu, kroz Povjerilački fond za održivost avganistanskih snaga bezbjednosti.

Takođe, ministarka je naglasila da je Crna Gora donijela odluku o učešću do dva pripadnika VCG u NATO misiji u Iraku, kao doprinos izgradnji stabilnosti i bezbjednosti Republike Irak," navodi se u saopštenju resora odbrane.

Danas je završen dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO.

To je prvi sastanak na kojem je učestvovala Injac.

Kao važan doprinos kolektivnoj odbrani, ministarka je podsjetila da je opredijeljeno do 30 pripadnika Vojske Crne Gore za angažovanje u sastav NATO snaga za brzo djelovanje.

"Čime smo još jednom pokazali da naša zemlja ostaje pouzdan partner koji svojim angažovanjem nastavlja da pruža vidjiv doprinos sveukupnoj bezbjednosti Saveza," navodi se u saopštenju.

Ministri su se posebno osvrnuli na status misija u Avganisatnu i Iraku i istakli da će saveznice sa pažnjom pratiti dešavanja na Bliskom Istoku kako bi se, uz sveobuhvatan pristup, našlo najbolje rješenje za uspostavljanje dugoročne stabilnosti.

Polazeći od činjenice da se međunarodna zajednica suočava sa sve složenijim bezbjednosnim izazovima, ministri su tokom sastanka naglasili da nove okolnosti zahtijevaju sveobuhvatan pristup saveznica po principu 360 stepeni, kako bi se pružio uvezan i adekvatan odgovor na eventualne prijetnje iz svih strateških pravaca.

Preporučujemo za Vas