neće prisustvovati današnjoj sjednici odbora za međunarodne odnose

Đukanović čeka mišljenje, neće raspravu

Lekić sazvao raspravu nakon što je Đukanović odbio da potpiše ukaze o opozivu izvanrednih i opunomoćenih ambasadora na rezidentnoj osnovi i zatražio da o tome Odbor dostavi mišljenje

30430 pregleda 241 reakcija 31 komentar(a)
Neće da se povinuju odlukama MVP: Darko Pajović i Miodrag Vlahović, Foto: Filip Roganović
Neće da se povinuju odlukama MVP: Darko Pajović i Miodrag Vlahović, Foto: Filip Roganović

Iako je tražio mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike o opozivu izvanrednih i opunomoćenih ambasadora na rezidentnoj osnovi, predsjednik države Milo Đukanović neće doći na sjednicu tog skupštinskog tijela na kojoj će se voditi rasprava upravo o toj temi.

Savjetnica za saradnju sa državnim organima Nataša Pešić je juče saopštila da Poslovnik Skupštine propisuje da u radu odbora, po pozivu, mogu učestvovati predstavnici Vlade, predstavnici naučnih i stručnih institucija, drugih pravnih lica i nevladinih organizacija, kao i pojedini stručni i naučni radnici, bez prava odlučivanja.

“Predsjednik djeluje u skladu s Ustavom i zakonom, i neće prisustvovati sjednici Odbora”, kazala je Pešić.

Sjednici će prisustvovati potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar inostranih poslova Đorđe Radulović, koje je predsjednik Odbora Miodrag Lekić takođe pozvao.

On je sazvao raspravu nakon što je Đukanović odbio da potpiše ukaze o opozivu izvanrednih i opunomoćenih ambasadora na rezidentnoj osnovi i zatražio da o tome Odbor dostavi mišljenje.

Lekić prije izjašnjenja Odbora kojim rukovodi, traži pojašnjenje kakav je dogovor postignut 26. januara, kada su se povodom opoziva ambasadora, sastali Đukanović, Radulović i Abazović.

Sastanak u januaru su inicirao je Radulović, nakon što je Đukanović odbio da potpiše opoziv sedam ambasadora jer, kako je naveo, „taj predlog mu je dostavljen bez valjanog obrazloženja“.

 Predsjednik Odbora će tražiti informaciju kakav dogovor je postignut 26. januara: Miodrag Lekić i Dritan Abazović
Predsjednik Odbora će tražiti informaciju kakav dogovor je postignut 26. januara: Miodrag Lekić i Dritan Abazovićfoto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je predložio opoziv za sedam ambasadora, što je Vlada sredinom decembra 2020. prihvatila.

Opozvani su ambasador iz Kine Darko Pajović, Vatikana Miodrag Vlahović, Bosne i Hercegovine Obrad Stanišić, Italije Sanja Vlahović, Njemačke Vera Kuliš, Srbije Tarzan Milošević i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanka Jeknić. “Vijestima” je iz Ministarstva odgovoreno da se do roka koji im je dat - 15.februara u Crnu Goru vratilo troje opozvanih ambasadora - Dušanka Jeknić, Obrad Mišo Stanišić i Tarzan Milošević. Oni su imali instrukcije da dođu na ambasadorske konsultacije.

Istakli su da se pozivu Ministarstva nisu odazvali ambasadori Vera Kuliš, Sanja Vlahović, Miodrag Vlahović i Darko Pajović.

Vlada je dala tražila da opozvani ambasadori završe sve obaveze u zemljama prijema do sredine februara. Ta instrukcija upućena je 18. decembra prošle godine i ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a da će opoziv formalno stupiti na snagu potpisom predsjednika.

“S tim u vezi, od ambasadora koji nisu došli na konsultacije, ambasadorke Kuliš i Vlahović su izvršile primopredaju dužnosti i završile sve potrebne procedure”, saopšteno je iz MVP.

Iz Ministarstva je saopšteno da su u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima su ambasadori opozvani, određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora:

“Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavijestilo zemlje prijema”.

“Vijestima” je u MVP potvrđeno da je opozvani ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović zamijenio bravu na vratima ambasade, dok opozvani ambasador u Kini Darko Pajović još uvijek nije vratio pečat i karticu za plaćanje.

Iz Ministarstva su saopštili da Pajović nije postupio u skladu sa instrukcijom Ministarstva vanjskih poslova, kojom je naloženo da preda dužnost do 15. februara, niti je informisao Ministarstvo o tome, već je u svom posjedu zadržao ključeve ambasade, pečat i službeno vozilo. Pajović je ranije saopštio medijima da su “dvojica diplomata zaposlenih u ambasadi u Kini, pretresali kancelarije tražeći službeni pečat i dokumenta”.

“Niko od diplomata u ambasadi Crne Gore u NR Kini... nije pretresao prostorije, niti njegove privatne stvari, osim ako ambasador ne smatra da su pečat ambasade, ključevi prostorija diplomatsko-konzularnog predstavništva i službeno vozilo njegova lična svojina”.

Iz MPV je saopšteno da je, kada je provjereno i primijećeno da nema pečata u ambasadi, privremeni otpravnik poslova o tome informisao Ministarstvo i još jednom zatražio od ambasadora da postupi shodno instrukciji.

“Ovakvim ponašanjem ambasadora Pajovića, koji odbija da se vrati u Crnu Goru, samo se... pokušava dodatno kompromitovati država i njena diplomatska služba”, saopšteno je iz MVP-a.

Pajović je juče u reagovanju saopštio da su “sva službena akta, ključevi, pečat i bankovne kartice, koje inače nikada nisu upotrijebljene, nalaze u prostorijama ambasade”.

Sagovornik “Vijesti” objansio je da u ovakvim slučajevima otpravnici poslova preuzimaju poslove u ambasadi, dok za ambasadore koji su odbili da poslušaju MVP slijedi odgovornost.

Otpravnici poslova u ovakvim slučajevima mogu zamijeniti brave, dok ambasadori posle prvog marta u zemljama u kojima su bili na funkciji, mogu biti samo civilna lica.

Ministarstvo je 16. februara svim opozvanim ambasadorima onemogućilo pristup ambasadama, i obustavilo njihovo finansiranje.

Opozvani ambasadori stanove mogu da koriste do otkaznog roka, a nije im dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže MVP, poput službenih automobila.

Savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Tamara Brajović je nedavno saopštila da se svako nerazumijevanje ili nejasnoća u pogledu instrukcije rješava na relaciji ambasador- Ministarstvo, mimo javnosti, navodeći da je očuvanje ugleda Crne Gore i dostojanstva diplomatske profesije zajednički interes.

Preporučujemo za Vas