Potpisan plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa Slovenijom

Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i Slovenija uložiti dodatne napore u cilju unaprjeđenja saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata koji će se prevashodno odnositi na dvije vojske i zajednički doprinos u okvirima NATO

4569 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane za 2021. godinu potpisan je nakon sastanka Generalnog direktora Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majora Rajka Pešića i izaslanika odbrane Slovenije, kbb Borisa Geršaka, a plan su potpisali načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju, Žana Špadijer, i kbb Geršak.

Taj plan, kako su kazali, predviđa realizaciju velikog broja aktivnosti saradnje vojski dvije zemljle, kao i saradnje u oblasti materijalnih i ljudskih resursa, te su iskazali i nadu da će se predviđene aktivnosti realizovati imajući u vidu pandemiju izazvanu koronavirusom.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je iskazano zadovoljstvo više nego uspješnom bilateralnom saradnjom dvije države u oblasti odbrane, naročito u okviru zajedničkog angažovanja u Pojačanom isturenom prisustvu (Enhanced Forward Presence-eFP) u Letoniji.

Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i Slovenija uložiti dodatne napore u cilju unaprjeđenja saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata koji će se prevashodno odnositi na dvije vojske i zajednički doprinos u okvirima NATO.

Kako su kazali, postoji spremnost za planiranje novih zajedničkih angažmana u međunarodnim misijama i operacijama.

Bonus video: