Nrekićevu fotelju mjerkaju Dabović, Đakonović i Osmanović?

DPS odugovlači sa izborom kandidata iz svojih redova za novog predsjednika Opštine

22811 pregleda 190 reakcija 26 komentar(a)
Nrekić, Foto: Mediabiro
Nrekić, Foto: Mediabiro

Sjednica Odbora za izbor i imenovanje SO Ulcinj, na kojoj je trebalo da bude utvrđen predlog o razrješenju predsjednika Opštine Ljora Nrekića zbog stečenih uslova za starosnu penziju i imenovanje njegovog nasljednika na toj funkciji, koja je trebalo da bude održana danas, odložena je na zahtjev većine članova tog skupštinskog tijela, saznaju "Vijesti".

„Razlog odlaganja su konsultacije unutar partijskih struktura za imenovanje novog kandidata za predsjednika Opštine Ulcinj a koji će biti predložen Skupštini na redovnoj sjednici koja počinje u martu“, piše u zapisniku.

Prema saznanjima Vijesti, DPS, koji predvodi široku koaliciju na vlasti u Ulcinju (Forca, DP, DUA, SD i BS), želi na taj način da izbjegne imenovanje jednog od potpredsjednika Opštine, Hatidže Đoni (DUA) ili Astrita Hodže (DP), za v.d. predsjednika Opštine.

To je opcija koja je predviđena Statutom ukoliko bi Odbor Skupštini podnio samo predlog za razrješenje Nrekića ali Đukanovićeva partija, kako saznajemo, želi odmah da istakne kandidata iz svojih redova koji bi na toj funkciji ostao do redovnih izbora početkom naredne godine.

U igri za novog predsjednika Opštine, prema istim saznanjima, ostala su navodno samo tri imena- glavni gradski arhitekta Aleksandar Dabović, direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović.

Forca, glavni partner DPS na vlasti u Ulcinju, otvoreno se zalaže za raspisivanje prijevremenih izbora, ali podršku svom kandidatu najjača partija sa prethodnih izbora, može obezbijediti uz pomoć ostalih koalicionih partnera imajući u vidu komotnu većinu u lokalnom parlamentu- 30 od ukupno 33 odbornika.

U Zakonu o lokalnoj samopuravi, u članu 66 stoji da u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor njegovog nasljednika mora biti završen u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne desi, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Predsjednik Odbora Sabri Salaj kazao je Vijestima da će nastavak sjednice vjerovatno zakazati za kraj iduće sedmice.

Nrekić je 30.januara 2021, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor, uvidom u personalni dosije, pravovremeno obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

Na dodatni zahtjev Salaja, Sulić je pojasnila da Nrekić zaključno sa 31.01.2021, ima 36 godina, 10 mjeseci i pet dana staža osiguranja.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše “da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom“.

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine.

Svi odbornički klubovi u Skupštini opštine Ulcinj u Odboru za izbor i imenovanje, koji broji sedam članova, imaju po jednog predstavnika.

Bonus video: