"Veće učešće zarada u strukturi ukupnih izdataka rezultat nezakonitog zapošljavanja"

Demokrate Nikšić: Lokalna vlast izdvajala 46 eura godišnje po glavi stanovnika, najmanje od svih opština

"Koliko je lokalna vlast vodila računa o razvoju grada govori i činjenica da su izdaci za isplaćene bruto zarade za period 2013-2019. godina bili veći za 6,2 miliona eura od ukupnih kapitalnih ulaganja razvoj grada"

6924 pregleda 10 komentar(a)
Goranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Goranović, Foto: Demokratska Crna Gora

Mitar Goranović, iz opštinskog odbora Demokratske Crne Gore kazao je danas da je lokalna vlast u Nikšiću na čijem je čelu Demokratska partija socijalista (DPS) za kapitalne investicije izdvajala svega 46 eura godišnje po glavi stanovnika, što je stavlja na samo dno ljestvice po izdvajanjima u ove svrhe od svih crnogorskih opština.

"Na osnovu uvida u Odluke o završnim računima budžeta Opštine Nikšić za period 2013-2019 godina, lokalna vlast je u grad, čija površina iznosi 2.065 km2 i u kome živi oko 73.000 stanovnika, uložila nedovoljnih 23,6 miliona evra, ili prosječno 3,3 miliona godišnje, u dijelu kapitalnih investicija", naveo je Goranović.

Goranović je dodao da kada bi se za ovaj period iz kapitalnih izdataka izdvojila ulaganja u sistem za prečišćavanje otpadnih voda koja iznose 11,8 milion evra, što čini 50% od ukupno ostvarenih kapitalnih investicija, "ulaganja u druge infrastukturne projekte, odnosno u razvoj grada, nije ni bilo, a da su kapitalna izdvajanja po glavi stanovnika iznosila svega 23 eura godišnje".

"Koliko je lokalna vlast vodila računa o razvoju grada govori i činjenica da su izdaci za isplaćene bruto zarade za period 2013-2019. godina bili veći za 6,2 miliona eura od ukupnih kapitalnih ulaganja razvoj grada", kazao je Goranović.

On kaže da su za navedeni period isplaćene bruto zarade činile skoro 22% od ukupno ostvarenih izdataka, odnosno 138 miliona eura, dok je učešće kapitalnih ulaganja iznosilo svega 17%.

"Veće učešće zarada u strukturi ukupnih izdataka od kapitalnih ulaganja rezultat je prije svega nezakonitog zapošljavanja u organima lokalne uprave, kao i enormno visokih zarada i drugih primanja opštinskih funkcionera i rukovodećih lica", naveo je Goranović.

On je kazao da će njegova partija "nakon preuzimanja vlasti", uspostaviti dijametralno suprotan pristup i znatno više ulagati u razvoj grada.

"Detaljno ćemo ispitati koliko je sredstava otišlo u pojedine kapitalne investicije, koliko na izradu njihovih projekata, koliko na revizije projekata a koliko na nadzor. Ovo iz razloga jer postoji osnovana sumnja da i ovako male kapitalne investicije nijesu sprovedene u skladu sa zakonskim propisima. Nova lokalna vlast radiće transparentno i u skladu sa zakonskim procedurama, a investiranje u razvoj grada biće jedan od ključnih ciljeva nove vlasti", rekao je on.

Preporučujemo za Vas