Šta piše u izvještaju MUP-a o zloupotrebi donacije EU

MUP nije dobio ni šifre za pristup elektronskom nadzoru granice

Jedan od računara bio konektovan na internet gdje je kompletan sistem mogla da kontroliše beogradska kompanija “Makina sekjuriti”. Granična policija tražila je od bivšeg rukovodstva MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da oprema koja je tražena ne odgovara njihovim potrebama, ali to nije urađeno

37955 pregleda 166 reakcija 59 komentar(a)
Sektor granične policije tražio promjenu svih pristupnih naloga: Komandno-operativni centar „Jug“, Foto: Bojana Ćupić
Sektor granične policije tražio promjenu svih pristupnih naloga: Komandno-operativni centar „Jug“, Foto: Bojana Ćupić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore nije korisnik a ni vlasnik sistema za elektronski nadzor pomorske granice ka Albaniji i Hrvatskoj, jer ne posjeduje administrativne šifre za pristup radarskoj opremi koju je nabavila beogradska firma “Makinea sekjuriti”, piše u izvještaju Međuresorne komisije MUP-a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Međuresorsna komisija za provjeru postupka nabavke te opreme u postupku javnih nabavki, koju je krajem prošle godine formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, otkrila je pronevjeru više od milion eura sredstava koje je obezbijedila EU za obezbjeđivanje opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji. Iz EU su juče izrazili nadu da će ovaj slučaj biti detaljni istražen.

Državni sekretar MUP-a Rade Milošević, koji je predsjednik Komisije, kazao je prije dva dana na pres konferenciji da su utvrdili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene i da se sumnja da je firma koja je dobila tender uklonila naljepnice jeftinijeg proizvođača i zalijepila renomiranog preduzeća. To potvrđuju u dokumenta, te izvještaj na osnovu koga državno tužilaštvo istražuje eventualne zloupotrebe.

U izvještaju piše, a postoje i faksimili dokumenata, da su uklonjene naljepnice kineskog proizvođača “Dahua”, a umjesto njih stavljene italijanskog “Sicurit Video”. Sumnja se da su one i nabavljene u italijanskoj firmi i sugeriše se da se to provjeri kroz međunarodnu saradnju.

Tender za opremu je prije dvije godine dobila firma “Makina sekjuriti” iz Beograda, uprkos tome, kako konstatuje Komisija, što izvještaj pokazuje da je dokumentacija bila sporna i da je nabavku trebalo poništiti. Nakon isporuke, imala je daljinski pristup video-nadzoru graničnog prelaza jer je na kompjuteru, kako se navodi u izvještaju, bio postavljen adapter za WiFi uređaj.

Granična policija, kako je navedeno u izvještaju Komisije, tražila je od bivšeg rukovodstva MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da oprema koja je tražena ne odgovara njihovim potrebama, ali to nije urađeno. Šef granične policije je Vesko Damjanović, sadašnji v. d. direktora Uprave policije. Navodi se da je 14.10. 2020. Granična policija MUP-u uputila urgenciju na zahtjev za uspostavljanje potpune operativnosti Sistema elektronskog osmatranja Jadranskog mora u garantnom roku.

Istog dana je “Makina sekjuriti”, kako piše, dostavila “kredencijale, serijske brojeve i IP adrese za isporučeni sistem”, ali je utvrđeno da podaci nijesu kompletni i imaju nedostatke.

Međutim, kako je navedeno, sa ovim problemom tadašnja Komisija za nadzor, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, upoznata je tek 6.11.2020.

“Potpuno je nepojmljivo da Nacionalni koordinacioni centar (NCC) MUP-a ni nakon više od deset mjeseci od puštanja sistema u rad, nije uspio da dobije kompletnu dokumentaciju: adresnu šemu kompletnog sistema, serijske brojeve svih uređaja, firmwere (osnovni program) svih uređaja, konfiguracione fajlove i kredencijale za njih, shodno čemu Granična policija kao korisnik sistema i NCC bez ovih podataka nisu vlasnici sistema. Da stvari budu još gore dana 28.12.2020. rukovodilac NCC-a je otkrio da je jedan od računara preko WiFi USB adaptera bio konektovan na Internet gdje je kompletan sistem preko Anydesk programa mogao biti kontrolisan od strane kompanije ‘Makina sekjuriti’”, piše u izvještaju.

Navodi se i da je 25.09.2020. došlo do kompletnog pada osmatračkih sistema na Stacionarnom centru za elektronsko osmatranje Crni rt (ukupna vrijednost opreme 381.150 sa PDV-om), ali je na prijavu granične policije NCC reagovala tek 17.11.2020. i poslala inženjera, a zatim tek nakon dva mjeseca obavijestila izvođača o kvaru na radarskom sistemu, ali se u poslatom mejlu ne zahtijeva otklanjanje nedostataka na termovizijskom i osmatračkim senzoru koji su takođe neoperativni.

“Dodatno, e-mail komunikacijom po konstataciji NCC-a, kompanija ‘Makina’ je 20.11.2020. dostavila bez ikakve zaštite sve pristupne parametre instaliranog sistema. Ponovo je neshvatiljvo da na ovaj email NCC odgovara tek 01.12.2020. kada zahtijeva da se sva dokumentacija dostavi isključivo u hard copy formi sa zavedenim djelovodnim brojem na arhivu MUP-a. S obzirom na novonastalu situaciju, Sektor granične policije je stava da je potrebno promijeniti sve administrativne korisničke i instalacione pristupne naloge u cilju njegove zaštite”, piše u izvještaju.

Načelnica NCC T. D., koja je u međuvremenu smijenjena sa te funkcije, u izvještaju je više puta pomenuta kao odgovorna za loše sproveden tenderski postupak i bez učešća Granične policije, koja je više puta insistirala na tome. Protiv nje je, kao i protiv R. V. i M. Z., državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja.

Milošević je na pres konferenciji prije dva dana, kada su objavjeni djelovi izvještaja, naveo i da su predstavnici firme “Makina” nudili mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku, koji je koruptivno djelo prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu. On je rekao da je prijava završila u fioci. Iz Višeg tužilaštva su, reagujući na navode Miloševića, rekli da “da je krivično djelo davanje mita u nadležnosti osnovnog državnog tužilaštva”.

Milošević je odgovorio da su navodi koje je iznio tačni, jer je Više tužilaštvo tek nakon sedam mjeseci predmet proslijedilo Osnovnom državnom tužilaštvu, ne navodeći detalje koji se odnose na krivično djelo davanje mita.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva 10. februara su obavijestili MUP, da su izvještaj Međuresorske komisije dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu radi utvrđivanja ocjene o postojanju krivičnog djela korupcije.

Iz odgovora “Vijestima” iz Državnog tužilaštva vidi se da po toj prijavi postupaju tri tužilaštva, što nije praksa i zakonito.

Članovi Odbora da posjete lokacije sa spornom opremom

Predsjednik Socijademokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je ministra unutrašnjih poslova da organizuje posjetu članova skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu svim lokacijama na kojima je ugrađena oprema u okviru Projekta jačanja nadzora državne granice. “Podržavajući Vaš pristup da se izvrše detaljne provjere svih tenderskih procedura vjerujem da ćete prihvatiti moju inicijativu u cilju snaženja transparentnosti rada Vlada i jačanja vladavine prava, a i sa stanovišta potrebe jačanja kontrolne i nadzorne uloge parlamenta”, navodi se u pismu Konjevića.

Članici nadzorne Komisije prijećeno da se svašta može dogoditi u mraku kada bude sama

Međuresorska komisija utvrdila je da je Komisija za vršenje nadzora nad radovima dobavljača “Makina sekjuriti” u svom radu nailazila na brojne opstrukcije poput nedostavljanja tenderske dokumentacije, odbijanja članova da potpišu izvještaje koji su ukazivali na nepravilnosti tendera.

Jedna od članica Komisije za nadzor isporuke opreme, koja nije potpisala dostavnicu, zbog, kako se navodi, lošeg iskustva sa radom prethodne komisije kada su na nju vršile pritisak pretpostavljene starješine. Ona je navela da je u prethodnom periodu dobijala prijetnje da može izgubiti posao i “da se svašta može dogoditi u mraku kada bude sama”.

Tu Komisiju je formirao biši ministar Mevludin Nuhodžić 7. septembra 2018. i to 15 dana prije roka izvršenja ugovora potpisanog 22. marta 2018. Nakon što je komisija 22. oktobra 2019. sačinila i poslala izvještaj, u noći između 23. i 24. oktobra te godine policijskom službeniku, članu Komisije je na privatnom parkingu polomljeno je staklo na autu. Kriminalistička tehnika Uprave policije je izuzela DNK i otiske prstiju, ali službenik nije dobio povratnu informaciju.

Preporučujemo za Vas