Socijalna zaštita biće usmjerena ka onima kojima je potrebna

Krivokapić je najavio da će u okviru Ministarstva finansija i socijalnog staranja biti osnovana Direkcija za socijalnu pravdu, koja će biti nadležna za pravednu i zakonitu raspodjelu pomoći najugroženijim građanima

8482 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vlada će pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite kako bi ona bila usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je povodom Međunarodnog dana socijalne pravde kazao da je Vlada već više puta istakla da će ovo biti godina pravde, jer se na pravdu dugo čekalo.

Krivokapić je naveo da su posebno izdvojili socijalnu pravdu, jer je socijalni status velikog broja građana neprihvatljiv.

"U saradnji sa UNICEF-om sprovodimo temeljnu analizu na osnovu koje ćemo pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite. Cilj nam je da socijalna zaštita bude usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, što do sada nije bio slučaj", rekao je Krivokapić.

On je najavio da će u okviru Ministarstva finansija i socijalnog staranja biti osnovana Direkcija za socijalnu pravdu, koja će biti nadležna za pravednu i zakonitu raspodjelu pomoći najugroženijim građanima.

"Vlada sredstva iz budžetske rezerve neće koristiti za lične i partijske interese, niti za kupovinu skupocjenih automobila, već će podrška države stići do onih kojima je najpotrebnija", poručio je Krivokapić.

On je podsjetio da je 28. januara usvojen paket mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine, čija je vrijednost procijenjena na 163 miliona eura, a kojim je predviđena podrška ranjivim kategorijama stanovništva kroz dodjeljivanje jednokratne novčane pomoći.

"Predložili smo uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do navršenih šest godina, jer se u periodu od rođenja do šeste godine dijete najintenzivnije razvija, tada je najosjetljivije i potrebna mu je najveća podrška", naveo je Krivokapić.

Predloženo rješenje, kako je dodao, obuhvata oko 46 hiljada djece i godišnje će državu koštati oko 16,6 miliona eura.

"Predložili smo povećanje minimalne zarade sa sadašnjih 222 na 250 eura i taj predlog biće realizovan početkom trećeg kvartala", rekao je Krivokapić.

On je kazao da je održan veliki broj sastanaka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave humanitarnim radom, kako bi se stvorila jasna slika o realnom stanju na terenu, imajući u vidu da su ti podaci ključni za pružanje socijalnih usluga.

Vlada je, kako je naveo Krivokapić, čvrsto opredijeljena da u procesu donošenja odluka razmijeni mišljenja i sarađuje sa svim akterima i svim sektorima - inkluzivnost i transparentnost su na djelu.

On je rekao da je predloženo obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za osnovce i da je u planu uvođenje poreskih olakšica za opremu za bebe.

"Plan je da u periodu od tri godine imamo održivo rješenje za podršku i pomoć porodicama, kao i čitav paket socijalnih servisa, usmjeren na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane", kazao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Vlada usvojila predlog za davanje saglasnosti za pokretanje postupka prodaje dva vozila Mercedes - Majbah, koja su u državnom vlasništvu.

Kako je dodao, sredstva od prodaje biće iskorišćena za pomoć najugroženijim građanima i unapređenje socijalne pravde u državi.

"Javnost Crne Gore zna da je jedan od najvažnijih poslova na kojima trenutno radimo donošenje budžeta za tekuću godinu, s naglaskom na njegovu socijalnu komponentu", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to nije bio slučaj sa predlogom budžeta koji su naslijedili od prethodne Vlade, pa ga, između ostalog, i zbog toga nijesu htjeli preuzeti.

"Poštovane građanke i građani, nadam se da će vladin primjer slijediti i naši preduzetnici, kako bi zajedničkim naporima izgradili državu socijalne pravde", naveo je Krivokapić.

Međunarodni dan socijalne pravde ustanovile su Ujedinjene nacije u cilju promocije socijalne pravde, što uključuje napore za rješavanje pitanja poput siromaštva, isključenosti, rodne ravnopravnosti, nezaposlenosti, ljudskih prava i socijalne zaštite.

Bonus video: