"U Nikšiću se 14. marta brani Crna Gora"

Zoran Mugoša, predsjednik Crnogorskog pokreta, kazao je da su se okupili da pošalju poruku da Nikšić nije i nikada neće biti grad koji će mirno gledati kako se gazi i ruši sve ono što je bio kroz vjekove – simbol borbe za slobodu, antifašizma, simbol čojstva i junaštva

26236 pregleda 950 reakcija 203 komentar(a)
Sa skupa, Foto: Svetlana Mandić
Sa skupa, Foto: Svetlana Mandić

Crnogorski pokret je u sali Nikšićkog pozorišta organizovao patriotski skup kako bi, kako rekoše, poručili „klerofašističkom i velikosrpskom nasrtaju na Crnu Goru – no pasaran“ i da neće biti dio „nekakvog nakaznog „srpskog sveta“.

Zoran Mugoša, predsjednik Crnogorskog pokreta, kazao je da su se okupili da pošalju poruku da Nikšić nije i nikada neće biti grad koji će mirno gledati kako se gazi i ruši sve ono što je bio kroz vjekove – simbol borbe za slobodu, antifašizma, simbol čojstva i junaštva.

„Danas smo ovdje ne zbog bilo koje partije i pojedinca. Danas smo ovdje da pošaljemo poruke zbog Crne Gore, zbog svojih predaka, i svojih potomaka, da pokažemo da je naša Crna Gora iznad svega i iznad bilo koga. Da odbranimo ono što je Nikšić bio kroz vjekove, da ne dozvolimo pokušaj da se izjednače zločin i žrtva, kukavičluk i herojstvo, izdaja i patriotizam. Ako to dozvolimo onda smo dozvolili da nema Crne Gore, bar ne onakve kakvu je pamtimo“, poručio je Mugoša.

Mugoša
Mugošafoto: Svetlana Mandić

Prije nekoliko dana je, kako je kazao, bilo veoma mučno gledati „one političke nesrećnike koji predaju izbornu listu sa zastavama tuđe države u svojoj državi“.

„Plače zemlja po kojoj hodaju...Naši oponenti su svakog dana sve nervozniji, jer shvataju da su Nikšićani prozreli i shvatili namjere koje im nosi Vučićeva demokratija i njegovi mešetari. Podjele su nikad veće i njihovi slogani 'Pobjede, a ne podjele' tako smiješno zvuče. Takođe su mnogi postali svjesni da su prevareni o tobožnjoj demokratizaciji koju im je obećala URA“, kazao je predsjednik Crnogorskog pokreta.

„Sa ovog mjesta im poručujemo – okanite se svojih zabluda i velikosrpskih ideja, jer ni jedan metar crnogorske zemlje, crnogorskih spomenika kulture i crnogorskih svetinja, za koji nemate valjani pravni dokaz nećete prepisati u vlasništvo Srbije. Pa to što je vaše i što vam je od roditelja ostalo prepisujte na koga god hoćete. CG ima nas koji smo za nju spremni dati mnogo više nego što oni i mogu da zamisle. Ne sumnjam ni najmanje da će Nikšić i Nikšićani pokazati da su perjanica Crne Gore i da će sa pobjedom u Nikšiću početi i sve druge crnogorske pobjede“, zaključio je Mugoša.

Sa skupa
Sa skupafoto: Svetlana Mandić

Tanja Knežević Perišić, predsjednica Patrotsko komitskog saveza, kazala je da se mnogi danas nazivaju Crnogorcima i mnogi kažu da se bore za interes crnogorske države.

„Kako se bore oni tzv. Crnogorci u URA-i najbolje govore njihova nedjela od kojih je najveće što su digli svoju izdajničku ruku na Zakon o slobodi vjeroispovjesti po kojem crnogorski manastiri i crkve koje su gradili crnogorski vladari i crnogorski narod nijesu više njihovi, no anticrkvene, parapolitičke organizacije oličene u imenu MCP SPC. Prećutali su ti tzv. Crnogorci udare na Fakultet za crnogorski jezik, na istaknute crnogorske stvaraoce, a kruna njihove kukavičke šutnje je postavljanje predsjednika Matice srpske u Crnoj Gori na mjesto v.d. rektora Univerziteta Crne Gore. Šute uraši, a idu pod barjak crnogorski kako bi u svoje kolo privukli one kojima nije namireno sve ili ništa. Kliče ulcinjski Apolon da nam je došla sloboda. A nama je pao mrtvi mrak. Crna Gora je na koljenima, ponižena i ideološki ugrožena jer nam nesposobna vlast ne može obezbijediti vakcine prihvaćene od EU, no prima milostinju od čovjeka koji 21.maja 2006.nije oka sklopio proklinjući prethodne vlasti što su dozvolile da se CG 'otcepi'“, kazala je Knežević Perišić.

Knežević Perišić
Knežević Perišićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazala, izdajnik je svako ko pare stavlja iznad države, imao ih ili nemao, i „bolje časno je umrijeti kao vuk gorski, nego lipsavati kao krepav pas u tuđe dvorište“.

„Mi smo svjesni da je Crna Gora prepuštena onima koji je i dalje zovu republikom, onima koji otvoreno podržavaju bolesne umove koji o Crnogorcima govore kao o feleričnom narodu koje će oni ispraviti zaboga nakon osvajanja Nikšića, onima koji prave špalir da dočekaju frižidar, onima koji kleče i ljube podove otetih bogomolja, onima koji Crnu Goru vide kao prostor, ne kao domovinu“, kazala je ona.

Istakla je da koalicija „Evropski tim za Nikšić“ koja je napravljena za lokalne izbore, a koju predvodi DPS, nije koalicija za spas bilo koje pratije, već za „spašavanje prava Crnogoraca da budu Crnogorci“.

„Ako smo mi u PKS prešli, ali nikad zaboravili, ona višemjesečna velikosrpska i svetosavska orgijanja po ulicama naših gradova, ako smo sa suzom u duši gedali onu zapaljenu crnogorsku zastavu u Beogradu, onda i svi drugi moraju bar podržati napore koje ulažemo da sačuvamo Nikšić kao slobodarski i antifašistički grad kakav je oduvijek bio“, poručila je Knežević Perišić.

Predsjednica Opštinskog odbora Liberarne partije Jelena Marković kazala je da izbori u Nikšiću nijesu obični, već da je u pitanju borba za Crnu Goru.

„Preozbiljna sudbonosna borba između svjetlosti i mraka, prošlosti i budućnosti, sukob sa srednjovjekovnim mračnjaštvom, civilizacijski ispit za sve nas...Niko ko voli Nikšić i Crnu Goru ovog puta ne smije pogriješiti. Ovaj put je izbor lak – biramo između dobra i zla, između evropskog, slobodarskog, građanskog i naprednog Nikšića i tamnog vilajeta političkog i ideološkog retrogradnog izbora koji je već na državnom nivou svima nama pokazao pravo lice...Ne smijemo im dozvoliti da od Nikšića i Crne Gore naprave pozornicu istorijskog zla, što im je i naum. Moramo da odbranimo naše crnogorsko ime, našu državu i zaštitimo budućnost našeg potomstva“, poručila je Marković.

Marković
Markovićfoto: Svetlana Mandić

U ime NVO „Lovćenske straže“ obratila se Ana Pejović koja je kazala da „šovinistički trio, Beograd – Banja Luka – domaći izdajnici, separatistički sprovode progrom nad crnogorskom crkvom, crnogorskim jezikom, identitetskom odrednicom –dukljanstvom i crnogorstvom“.

„Sabraće se Nikšićani i Nikšićanke da opomenu 14.marta – dalje ruke od crkava, manastira i viševjekovnog sakralnog blaga crnogorskog. Oteli ste dosta. Dalje ruke od grobova u kojima počivaju kosti svetaca i predaka crnogorskih. Raskopavali ste ih“, poručila je Pejović i dodala da će sačuvati rodni grad.

Pejović
Pejovićfoto: Svetlana Mandić

Ranka Božović se obratila ispred NVO „Montenegro International“, ali i u svoje ime i ime svih kojima je, kako je kazala, Nikšić u srcu.

„Nikšić je u nama i mi smo u njemu. Zbog toga su mi danas neprihvatljive poruke koje odnedavno čujemo da neko treba da brani i čuva grad Nikšić od mene i nas kojima su nikšićki trotoari, drveće, građanski maniri i vaspitanje nešto sa čim smo odrasli i što je dio našeg bitisanja...Danas se u Nikšiću dobro prepoznaje to urbano i građansko, civilizovano, evropsko, i kao bijelo od crnog odvaja se od retrogradnog, nazadnog, necivilizovanog i neevropskog“, kazala je Božović.

Peđa Vušurović, iz Foruma slobodnih građana „Luča“, kazao je da se vara svako ko misli da građanski Nikšić i građansku Crnu Goru može uhvatiti na spavanju.

„Budniji su nego ikad i Nikšić i Crna Gora...Ne bira Nikšić samo za sebe. Nikšić sad bira za Crnu Goru i zbog toga sve oči i jesu uprte u Nikšić. Ni biramo koga, pitanje je šta se bira. Nikšić ne bira samo lokalnu vlast. Bira i između dva poimanja Crne Gore, bira i između dva poimanja Srbije – bira između one Srbije Balaševićevih plovidbi i Latinkine mudrosti i one Srbije u Nikšiću nezvanih gostiju koji bi htjeli da ostanu...“, kazao je Vušurović.

Vušurović
Vušurovićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, dd virusa koji Crnu Goru razara „gora je samo briga URA-e za njeno zdravlje“.

„Pravo na valjanu zdravstvenu zaštitu u ovoj zemlji nikada nije bilo ugroženije nego od kako je prvi čovjek njene izvršne vlasti neko ko se ironijom trenutka zove Zdravko. Vučićeve vakcine nijesu stigle preko srpske granice, već preko granice državnog i nacionalnog dostojanstva“, kazao je on.

Predsjednica Crnogorske, Anđela Ivanović, kazala je da je srpski nacionalizam u odnosu na Crnu Goru tradicionalan, pokroviteljski i agresivan.

„Nikšićkim izborima će se pokazati gdje je mjesto domaćim izdajnicima i bjelosvjetskim putnicima koji su došli u Nikšić sa namjerom da određuju budućnost Nikšića i budućnost Crne Gore...Vjerujem u Nikšić, vjerujem u ujedinjene crvene i zelene Crnogorce koji će imati pomoć i drugih naroda, protiv onih crnih Crnogoraca koji sebe danas, fala Bogu, nazivaju drugačije. Vjerujem da će Nikšić uzvratiti pošteno, čojski, junački, crnogorski i da nikad neće biti dio srpskog svijeta“, poručila je Ivanović.

Ivanović
Ivanovićfoto: Svetlana Mandić

Program je vodio Dragan Nikčević koji je pročitao poruku podrške koju je iz Beograda poslao predsjednik NVO „Crnogorski pokret“, Slobodan Jovanović, Iako je mislio da ne govori, jer su prethodnici sve već rekli, Nikčević je ipak uputio nekoliko riječi koje su na noge podigle sve prisutne.

„Svjedoci smo najvećeg poniženja u istoriji Crne Gore koji nam je priredila vlast koja naša nije. To naša Vlada nije i nikad je nećemo priznati. Pričaju o navodnom pomirenju. Ako se ikad rodi neki novi Vili Brant i klekne pred kuću Zvicera i zamoli za oprost, ako da dođu u Rovca i kažu – 'izvinite, ovo su naši preci osramotili', onda ćemo vam sve oprostiti...Ne bojimo se mi vas, nikad se nijesmo ni bojali. Bojimo se sebe. Nećemo da ide brat na brata, sin na oca, otac na sina, komšija na komšiju... Možete nas do zida doćerati, ali nas nas nećete uza zid staviti. Mi nećemo klečati. Bićemo dostojanstveni kao što nas je naša crnogorska crkva učila“, poručio je Nikčević.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Iako su iz Crnogorskog pokreta najavili da će poštovati propisane mjere o broju prisutnih, razmaku i obaveznim maskama, skupu, koji je trajao sat i po, prisustvovalo je više od stotinu građana.

Bonus video: