Svađa oko šefa policije uvod u ozbiljnu krizu Vlade?

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović istakao da je spreman da snosi političku odgovornost ako njegov kandidat ne opravda očekivanja. Premijer Krivokapić insistirao na konsenzusu, a stekao se utisak da je izričito protiv toga da Brđanin zauzme mjesto direktora Uprave policije

68739 pregleda 830 reakcija 322 komentar(a)
Ima podršku ministra: Brđanin, Foto: Filip Roganović
Ima podršku ministra: Brđanin, Foto: Filip Roganović

Nesuglasice oko rješenja za direktora Uprave policije mogle bi da izazovu prvu ozbiljniju krizu unutar Vlade Zdravka Krivokapića, jer su se premijer i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović sukobili oko toga kome treba povjeriti upravljanje tom bezbjednosnom institucijom.

Sekulovića je eksplicitno podržao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Više izvora bliskih izvršnoj vlasti je “Vijestima” reklo da je na sastanku Vlade u petak došlo do, na momente, žustre polemike.

“Zastupajući svoj izbor, Sekulović je rekao da je spreman da snosi i političku i svaku drugu odgovornost, ako Zoran Brđanin ne opravda očekivanja”, objasnio je jedan izvor.

Uz Brđanina, među kandidati koji su stigli do intervjua su i Dragan Klikovac, Dragan Radonjić i Vojo Laković.

Izvor “Vijesti” navodi da je Sekulović objasnio da je Brđanin najbolje ocijenjeni kandidat, da je konkurs bio zakonit i da ga ne treba poništiti i da je spreman da podnese i ostavku ako se to desi.

Sekulović
Sekulovićfoto: Savo Prelević

Krivokapić je insistirao da se proba postići konsenzus po tom pitanju, a svi sagovornici “Vijesti” su saglasni da se stekao utisak da je izričito protiv toga da Brđanin bude na mjestu direktora UP, iako nije bilo konkretnog obrazloženja.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Prema informacijama sa sastanka, dio ministara insistirao je na tome da se moraju uvažiti procedure, ali i to što se na konkurs javio veliki broj kandidata.

Raspravljano je i o tome što Sekulovićev predlog nema podršku većine u parlamentu, odnosno Demokratskog fronta koji insistira da je najbolji kandidat advokat Dražen Medojević.

Kao primjer da se moraju brže donositi odluke u raspravi se isticalo i da ministar finansija Milojko Spajić trenutno koordiniše više uprava, među kojima su za nekretnine i imovinu.

“Ministar Mladen Bojanić rekao je da mu nije jasno zašto se u izbor direktora UP miješaju drugi ministri, osim resornog, naglašavajući da bi i on, kada ne bi prošao njegov prijedlog za recimo direktora Aerodroma, a da je izabrao najboljeg, razmislio o svom ostanku u takvoj Vladi. Nejasno je zbog čega se Krivokapić toliko zauzeo za izbor direktora UP, jer se do sada nije miješao kada su resorni ministri predlagali direktorku Kliničkog centra, v.d. direktorke Uprave za kadrove i Agencije za nacionalnu bezbjednost”, rekao je jedan od sagovornika.

Krivokapić i Sekulović nijesu juče odgovarali na poruke i pozive “Vijesti”.

Sagovornici su objasnili i da je zbog uzavrelih strasti sastanak trajao duže od četiri sata i da će se razgovori nastaviti u ponedjeljak.

“Pošto nije bilo konsenzusa oko izbora Brđanina za prvog policajca, predlagalo se da on bude izabran za vršioca dužnosti na određeni period, pa da se na osnovu poteza vidi da li je dobro rješenje. Obrazloženo je da očekuju da Brđaninov prvi potez bude smjena šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zorana Lazovića i drugih spornih pomoćnika”, kazao je izvor “Vijesti”.

Navodno, Krivokapić je bio protiv toga da se pitanje direktora Uprave policije riješi imenovanjem Brđanina i za vršioca dužnosti, iako je navodno ranije pominjao da bi v.d. stanje moglo da bude rješenje, ali sa nekim drugim rukovodiocem, a ne sa Veskom Damjanovićem koji je to mjesto zauzeo nakon odlaska Veselina Veljovića.

Demokratski front je juče saopštio da neće podržati kandidata kog predloži Sekulović i to u saopštenju koje su poslali u ime koalicije “Za budućnost Crne Gore” i naveo da su svi kandidati osim Medojevića povezani sa bivšim režimom. Od tog saopštenja su se ogradili Ujedinjena Crna Gora i Prava Crna Gora.

Naročito oštar u ocjenama je bio funkcioner Ujedinjene Goran Danilović, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u “Vladi izbornog povjerenja” 2016. godine, kada mu je pomoćnik bio upravo Brđanin.

On je kazao da ne pristaje da se svi kandidati proglašavaju DPS ljudima, naročito oni koje su već kroz blato provlačili iz struktura bliskih DPS i obavještajnim službama.

Abazović stao na stranu ministra

Potpredsjednik Vlade i koordinator svih bezbjednosnih službi Dritan Abazović kazao je da očekuje da će se izbor direktora UP završiti početkom naredne sedmice.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

“Kao koordinator dajem punu podršku ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću da konkurs koji traje zadnjih mjesec i po dana dovede do kraja i predloži kandidata za kojeg misli da je najbolje rješenje. Upravom policije neće upravljati nikakve strukture van Vlade Crne Gore. Na čelu policije će biti najbolji i sve van toga nije princip. Od toga nema odstupanja. Čekamo formalizaciju predloga ministra Sekulovića”, kazao je on.

Bonus video: