Konjević pisao Bečiću: Pokrenuti parlamentarni dijalog za rješavanje stanja u pravosuđu

„Aktuelni politički odnosi, stanje u društvu, kao i ukupan socio-ekonomski i zdravstveni ambijent ukazuju na to da se nalazimo u zoni potencijalnog usložnjavanja prilika koje mogu voditi široj političkoj, pa i društvenoj nestabilnosti“, kazao je Konjević

8599 pregleda 8 komentar(a)
Konjević, Foto: SDP
Konjević, Foto: SDP

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno preuzme neophodne korake za pokretanje parlamentarnog dijaloga na temu rješavanja otvorenih pitanja u pravosuđu, u cilju implementacije Ustava i ispunjavanja obaveza iz procesa evropskih integracija.

Konjević u pismu Bečiću navodi da se Crna Gora dugo nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda za koju se, kako je naveo, makar deklarativno, zalažu svi parlamentarni politički subjekti.

„Aktuelni politički odnosi, stanje u društvu, kao i ukupan socio-ekonomski i zdravstveni ambijent ukazuju na to da se nalazimo u zoni potencijalnog usložnjavanja prilika koje mogu voditi široj političkoj, pa i društvenoj nestabilnosti“, kazao je Konjević.

U SDP-u, kako je rekao, smatraju da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i optimalan način da se krene u demokratsko razrješavanje izazova pred kojima se Crna Gora nalazi.

„Naime, otvorena i neriješena pitanja iz domena vladavine prava kao što je neredovno stanje u pravosuđu, vezano prije svega za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta pa i sastav Ustavnog suda, nameće potrebu hitnog otvaranja dijaloga parlamentarnih političkih subjekata“, smatra Konjević.

Kako je naveo, poznato je da se pomenuta pitanja ne mogu sistemski i dugoročno rješavati bez postizanja šireg političkog i društvenog konsenzusa, budući da je za njihovo rješavanje neophodno obezbijediti kvalifikovanu većinu, kako to predviđa Ustav Crne Gore.

„Naša je striktna obaveza iz „privremenih mjerila“ za poglavlje 23 upravo dalja implementacija Ustavnih amandmana iz 2013. godine, koji se tiču izbora najviših pravosudnih funkcija koje su trenutno u neredovnom v.d. stanju“, naveo je Konjević.

U SDP-u su, kako je istakao, uvjereni da je Bečićeva prioritetna obaveza i odgovornost, da kao predsjednik najvišeg zakonodavnog doma, u najkraćem roku, pokrene sveobuhvatni politički i društveni dijalog na te teme.

„Ne smijemo dozvoliti da politički ambijent kreiran od prethodnog rukovodstva parlamenta, koji je umjesto rješavanja krupnih političkih pitanja u Skupštini istu pretvorio u nedopustivu „političku karikaturu“, služeći samo kao demokratski dekor bez korišćenja suštinskih političkih i ustavnih ovlašćenja“, poručio je Konjević.

On je kazao da ako dijalog bivšoj vlasti nije bio prioritet, da vjeruje da bi sada to trebalo da bude, i to kao primjer rješavanja problema u razvijenim demokratijama.

Prema riječima Konjevića, bez dijaloga i ozbiljnog pokušaja postizanja konsenzusa oko ovih pitanja evropski put će biti doveden u pitanje, a može se ući u prostor političke i institucionalne krize sa izvjesnim ozbiljnim i teškim posljedicama po političku, pa i ukupnu društvenu stabilnost.

On je podsjetio da se Crna Gora 2013. godine nalazila u sličnom političkom izazovu, kojega je karakterisala snažna politička polarizacija, iz kojeg je uspješno izašla zahvaljujući pokretanju političkog dijaloga pod pokroviteljstvom SDP-a i tadašnjeg predsjednika parlamenta.

„Podsjećam da je ishod tog dijaloga bilo usvajanje Ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom, a nešto kasnije i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je bio uslov za otpočinjanje pregovora sa EU“, kazao je Konjević.

Takođe, kako je dodao, pored ovih pravosudnih tema obaveza je kompletiranja izborne reforme u okviru koje je neophodno dvotrećinskom većinom usvojiti izborni zakon, pa je i to dodatan argument u prilog neophodnosti hitnog otpočinjanja političkog dijaloga.

Konjević je vjeruje da Bečić dijeli uvjerenje SDP da je dijalog jedini evropski i demokratski put rješavanja tako krupnih otvorenih pitanja, koja budući da se i tiču evropske agende, nikako ne smiju biti predmet isključivog bavljenja parlamentarne većine.

„Najavljeno isključivanje opozicije i drugih struktura iz ovog procesa, prije svega respektabilnih organizacija civilnog društva, kao u slučaju pokušaja hitnog i netransparentnog usvajanja tužilačkih zakona, ne samo da bi bio antidemokratski i antievropski čin, već bi i faktički onemogućio uspješno finalizovanje naših jasnih ustavnih i evropskih obaveza“, ocijenio je Konjević.

On je još jednom pozvao Bečića da hitno preuzme neophodne korake na pokretanju političkog dijaloga na temu ustavnog rješavanja stanja u pravosuđu, koji bi uključio u narednoj fazi i dogovor oko sveobuhvatne izborne reforme.

„SDP je spreman da u takvom procesu bude do kraja konstruktivan i demokratskim standardima posvećen partner, uvijek imajući u fokusu ključni državni prioritet – političku i društvenu stabilnost, vladavinu prava i ispunjavanje naših evropskih obaveza“, zaključuje se u pismu Konjevića.