bivši poslanik o povlačenju tužilačkih zakona iz skupštinske procedure

Perić: Nedefinisani odnosi i prilično loše vođeni pregovori i dogovori unutar parlamentarne većine

“Sada je jedan dio većine shvatio da se nijesu konsultovali sa onima sa kojima smo se kao država obavezali da ćemo to činiti i to žele ispraviti”, rekao je Perić agenciji MINA

9200 pregleda 112 reakcija 7 komentar(a)
Perić, Foto: Privatna arhiva
Perić, Foto: Privatna arhiva

Problemi u vladajućim koalicijama zbog povlačenja tužilačkih zakona iz skupštinske procedure, posljedica su nedefinisanih odnosa i prilično lošeg vođenja pregovora i dogovora unutar parlamentarne većine, ocijenio je bivši poslanik Srđan Perić.

On je kazao da su već od prve sedmice septembra pojedini pravni autoriteti i dio civilnog sektora ukazivali da se sa promjenama u vezi sa Tužilaštvom mora krenuti što prije, a da su predlozi ovih zakona dobijeni tek početkom februara.

“Sada je jedan dio većine shvatio da se nijesu konsultovali sa onima sa kojima smo se kao država obavezali da ćemo to činiti i to žele ispraviti”, rekao je Perić agenciji MINA.

Dok je, kako je rekao, drugi dio parlamentarne većine čvrsto pri stavu da treba odmah usvojiti predložena rješenja bez obzira na to šta kažu predstavnici Evropske unije (EU).

“Po mom sudu, ovo stanje je posljedica nedefinisanih odnosa, te prilično lošeg vođenja pregovora i dogovora među vladajućim koalicijama u prethodnih nekoliko mjeseci”, smatra Perić.

Komentarišući najavu poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) da neće učestvovati ni u kakvim izjašnjavanjima u parlamentu dok se pomenuti zakoni ne vrate skupštinsku proceduru, Perić je rekao da se taj problem jedino može riješiti dogovorom između vladajućih koalicija.

“Da li je sve to više skopčano sa namjerom za preraspodjelu političke moći na drugačiji način ili sa željom za odlučnijim obračunom sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, vjerujem da građani to razumiju i bez posebnog tumačenja”, kazao je Perić.

On je rekao da je nesporno da je stanje u Tužilaštvu nedopustivo loše.

“Vrhovni državni tužilac je u v.d. stanju, imamo afere koje su potresale i samo Tužilaštvo, a ono se nije pokazalo voljnim ili sposobnim za neselektivnu primjenu zakona, kao ni za rezistentost na politički uticaj”, naveo je Perić.

Predložene zakone koji bi, kako je rekao, trebalo da rješavaju taj problem potpisali su predstavnici stranaka ili koalicija koje čine novu vlast.

“Nažalost, izostala su javne konsultacije sa stručnom javnošću i sa stranom sa kojom ste u zvaničnim pregovorima kao država devet godina i čiji dio želite da postanete – sa Evroskom unijom (EU) i njenim tijelima”, kazao je Perić. On je rekao da je prilično jasno da se ova situacija mogla izbjeći da je Vlada bila otvorena za sugestije i ekspertizu na polju prava, te da je potom sa jasnom i proaktivnom strategijom razgovarala sa parlamentarnom većinom koja je predložila nova zakonska rješenja. Time se mogla preduprijediti i nastala situacija, ali i šumovu u komunikaciji.

“Oni su ipak rukovodstvo kojima mi dajemo visoke plate, privilegije i beneficije i sada bi trebalo da se ponašaju kao vlast koja služi svojim građanima i koja ih konsultuje o važnim odlukama i, najvažnije, koja rješava probleme”, kazao je Perić.

On je naveo da ukoliko nova vlast želi da EU integracije budu brže, onda ih to obavezuje i na poštovanje određenih standarda.

“Ne mogu da se otmem utisku da nova vlast kada god nešto ne može da realizuje traži izgovore, umjesto da otvoreno prizna da ne vladaju nekom materijom i pokažu spremnost da uče”, smatra Perić.

On je naveo da misli da bi javnost mnogo više cijenila tu vrstu otvorenosti i razumjela da ne mogu odmah sve znati.

Ali, kako je naveo, umjesto toga slušaju se priče o visokom moralu članova Vlade, da zaduženje mora biti rađeno u najvećoj tajnosti (iako se naknadno saznaje da to nije bila tajna za ljude iz prethodnog sastava rukovodećeg kadra Ministarstva finansija), pojedini ministri izbjegavaju odgovore na pitanja novinara, slobodan pristup informacijama je i dalje veoma spor.

“Dakle, nije dovoljno samo reći da ste za EU standarde, valjalo bi ih i primjenjivati”, poručio je Perić.

Upitan da li očekuje da bi neko od stranaka vladajuće većine u jednom trenutku moga zatražiti rekonstrukciju Vlade, Perić je kazao da je izvjesno da će biti takvih zahtjeva nakon lokalnih izbora u Nikšiću.

“O tome se uveliko govori u kružoocima koje čine političari koji podržavaju Vladu. Ako se pokaže da je snaga jedne koalicije dominatna u novoj vlasti u Nikšiću, oni će željeti refleksiju i na državnom nivou”, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, postoji ozbiljan disbalans unutar nove parlamentarne većine, ali i same Skupštine.

“Dogodilo se da imamo dvije od tri pobjedničke koalicije koje de facto ne učestvuju u izvršnoj vlasti na najvišem nivou, imamo arogantnost nove vlasti i, dodajmo tome, imamo opoziciju koja nema kredibilitet da kritikuje teško stanje koje je sama proizvela”, kazao je Perić.

On je rekao da novo rukovodstvo kao da ne razumije da upravljanje resursima nije ničije ekskluzivno pravo i da je podnošenje računa, ma kako kratak rok bio, uobičajena stvar.

“Arogancija koju jedan dio nove vlasti pokazuje na samom početku nas primorava da ih podsjetimo da su oni tu zbog nas – ne obratno”, istakao je Perić.

Prema njegovim riječima, fascinantna je brzina kojom je nova vlast zaboravila da je pored njih još neko dao doprinos smjeni prethodne vlasti – a to su građani.

“Njima kao da je pobjeda oteta. Političari vlasti su dužni da im je vrate tako što će početi da oslobađuju društvo od loših rješenja – od kadrovskih pa sve do ekonomskih”, poručio je Perić.