odbor za bezbjednost i odbranu

DPS i DF podržavaju inicijativu za saslušanje Abazovića i Vukšića

Odbor će otvoriti sljedeće sedmice, na sjednici 24. februara, priču o navodnim zloupotrebama i propustima u sektoru bezbjednosti, nakon što je poslanik i lider SDP-a Raško Konjević inicirao dva kontrolna saslušanja na tu temu

17823 pregleda 76 reakcija 73 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) podržavaju inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu.

Odbor će otvoriti sljedeće sedmice, na sjednici 24. februara, priču o navodnim zloupotrebama i propustima u sektoru bezbjednosti, nakon što je poslanik i lider SDP-a Raško Konjević inicirao dva kontrolna saslušanja na tu temu.

Konjević je 18. februara tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata. On je takođe u januaru ove godine tražio hitno saslušanje Vukšića, nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen. 

Odbor će 24. februara odlučivati da li da prihvati inicijative, a ako se to desi, naknadno će biti zakazane sjednice na tu temu - jer je takva skupštinska procedura.

Predsjednik Odbora iz redova DF-a, Milan Knežević, poručio je da neće biti opstrukcija u demontiranju bezbjednosnih struktura.

"Javnost i svi zainteresovani građani treba da znaju šta se dešavalo u prethodnom periodu, da li je došlo do zloupotrebe službenog položaja i da li je Agencija bila udarna pesnica DPS-a. Volio bih da saslušanje, ukoliko do njega dođe, bude javno i transparentno," kazao je Knežević za Televiziju Crne Gore.

Iz Demokrata su poručili da Skupština mjesto dijaloga, ali da prije izjašnjenja o inicijativama žele obrazloženja.

Preporučujemo za Vas