Pasareli: Tranzicija vlasti uglavnom mirna; Rajnke: Pojedinci žele da ugroze demokratiju u Crnoj Gori

Ambasadorka SAD je naglasila da je važno da Crna Gora sprovede izborne reforme i da vlast i opozicija treba na tome zajedno da sarađuju

16729 pregleda 48 reakcija 4 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Željka Vučinić
Sa okruglog stola, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 22.02.2021. 11:15h

Sef ENEMO međunarodne posmatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020 Đanluka Pasareli kazao je da su izbori bili slobodni, konkurentni i pravični uprkos izazovima, ali da očekuje da će Skupština raditi na reformi izbornih zakona.

Izmjene na kojima treba raditi su, kako je kazao, pravo za nacionalne manjine, harmonizovanje pravnog okvira za izbore, rad medija...

Istakao je da su izbori vazni i da izborni proces govori dosta o stanju u društvu i nivou demokratije.

On je kazao da su izbori bili od krucijalnog značaja za zemlju, navodeći da je tranzicija vlasti bila uglavnom mirna što je veliko dostignuće za zemlju.

"To je zasluga svih partija", kazao je Pasareli na okruglom stolu u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić istakao je da je formiranjem Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva Skupština već započela proces izborne reforme i snažno krenula u njeno ispunjavanje.

On je kazao da česti izbori nisu poželjni, jer ne samo da su skupi,nego dovode do zamaranja političkih aktera i nameću "zagrijavanje retorike".

Ponovio je da se zalaže da makar lokalni izbori budu održani u jednom danu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da sve brinu povećane tenzije pred izbore u Nikšiču, te da ih treba osuditi.

Iskazala je solidarnost sa muslimanskom zajednicom, naročito zbog grafita na džamiji.

"Pojedinci žele da ugroze demokratiju u Crnoj Gori", kazala je.

Ambasadorka je naglasila da je važno da Crna Gora sprovede izborne reforme i da vlast i opozicija treba na tome zajedno da sarađuju.

Rezidentni programski menadžer Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) za Crnu Goru Slavica Biljarska rekla je da je važno da što prije otpočne proces izmjene izbornog zakonodavstva i da je radna grupa već izgubila dva mjeseca.

Ona je kazala da treba uzeti u obzir učešće žena u Parlamentu i osjetljivim grupama.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je da prihvata kritiku da su dugo raspravljali prije nego su donosili odluke, navodeći da nije bilo lako sprovesti izbore, a ne ugroziti zdravlje građana.

Istakao je da treba odmah poceti planiranje izmjena propisa i rad na izbornom zakonu koji je nedorečen, u čemu treba koristiti znanja međunarodnih partnera.

Načelnik odjeljenja za sprovođenje mjera za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Dušan Drakić rekao je da se do sada reformi izbornih zakona nije pristupilo odgovorno i studiozno, te da novim izmjenama treba riješiti postojeće nedoumice.

On je kazao da će u narednom periodu pružiti Skupštini podršku prilikom izmjena izbornog zakona.

Direktor Agencije za elektronske medije Goran Vuković je kazao da cijeni opravdanom preporuku ENEMO da se harmonizuje zakonski okvir za medije.

Bonus video: