Drljević: Ne bih licitirao sa brojem poglavlja koja ćemo zatvoriti

"Ovo je finiš maratona kojeg trčimo, a u tom dijelu smatram da je uloga parlamenta i parlamentarne diplomatije ključna,” poručio je glavni pregovarač
258 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Drljević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2018. 14:38h

Na nama je sada da pokažemo valjane rezultate, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

Odbor za evropske integracije, kojim predsjedava Adrijan Vukanović (Hrvatska građanska inicijativa) danas je održao konsultativno saslušanje glavnog pregovarača na temu organizacije i rada Kancelarije za evropske integracije.

“Ovo je jedan novi model koordinacije, gdje smo pokušali da sve aktivnosti koje se odnose na proces pristupanja EU na neki način dodatno unaprijedimo I izdignemo na još veći nivo,” kazao je on.

Kancelariju za evropske integracije vodi glavni pregovarač, kojem pomažu dva zamjenika - jedan koji se bavi evropskim fondovima i drugi koji se bavi poglavljima pravne tekovine.

“U tom dijelu smo se odlučili da glavni pregovarač ima dva savjetnika i po jednog savjetnika da imaju zamjenici glavnog pregovarača,” kazao je Drljević i dodao da je u okviru Kancelarije ostalo u suštini sve ono što je bilo u ovkiru prethodnog Ministarstva evropskih poslova.

“Izuzimajući dio koji se odnosi na komunikaciju s javnošću i taj dio se nalazi u okviru Biroa za odnose s javnošću Vlade i dio za strateške politike, koji je sada dio generalnog sekretarijata,” pojasnio je glavni pregovarač.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić ocijenio je da je koncept Kancelarije za evropske integracije dobro zamišljen.

Crna Gora je do sada otvorila 31 pregovaračko poglavlje a tri su zatvorena.

Drljević je kazao da su se stekli uslovi da se krene u proces zatvaranja poglavlja.

Poslanica DPS Marija Ćatović pitala je glavnog pregovarača koliko bi poglavlja trebalo da bude zatvoreno ove godine.

Drljević je kazao da ima više poglavlja koja su spremna za zatvaranje, ali da ne želi da licitira sa brojem istih.

Na pitanje poslanika DPS-a Momčila Martinovića koliko je zadovoljan zatečenim stanjem, Dljević je istakao da je dosta posla urađeno.

“Mislim da možemo da budemo zadovoljni sa onim što smo uradili u dijelu neophodnog institucionalnog i zakonodavnog okvira. Mislim da je sada na nama da pokažemo valjane rezultate u određenim oblastima kako bi upali u finalnu fazu procesa integracija i zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Ovo je finiš maratona kojeg trčimo, a u tom dijelu smatram da je uloga parlamenta i parlamentarne diplomatije ključna,” poručio je glavni pregovarač.

On je članovima Odbora sugerisao da ojačaju saradnju sa skupštinskim odborima za evropske integracije zemalja članica EU.

Na pitanje poslanice Daliborke Pejović (DPS) da da presjek stanja u procesu, Drljević je kazao da ne može reći da li je Crna Gora na pola ili više od pola procesa.

Ovo je bila prva sjednica Odbora na kojoj je učestvovala nova članica Sanja Pavićević (DPS).

Pavićević je u Odboru zamijenila Maju Bakrač (DPS).

Odbor je na početku usvojio zapisnike sa prethodne sa prethodnih sjednica.

Bonus video: