Dinoša ide u penziju, Eraković podnio ostavku

Prethodno je Vlada opozvala sedam ambasadora jer, kako su obrazložili, nijesu radili u interesu države. Njihov opoziv nije još potpisao predsjednik države Milo Đukanović

29199 pregleda 398 reakcija 21 komentar(a)
Dinoša, Foto: Boris Pejović
Dinoša, Foto: Boris Pejović

Vlada je predložila da se sa dužnosti opozovu ambasadori na Kosovu i Španiji, Ferhat Dinoša i Aleksandar Eraković.

Dinoša je opozvan zbog sticanja uslova za penziju, a Eraković na lični zahtjev.

Prethodno je Vlada opozvala sedam ambasadora jer, kako su obrazložili, nijesu radili u interesu države. Njihov opoziv nije još potpisao predsjednik države Milo Đukanović.

Mandat je prestao i ambasadoru u SAD, Nebojši Kaluđeroviću, takođe zbog sticanja uslova za penziju.

Ministarstvo vanjskih poslova je opozvalo još ambasadore Crne Gore u Kini Darka Pajovića, Srbiji Tarzana Miloševića, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, Vatikanu Miodraga Vlahovića, Italiji Sanju Vlahović, Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića i Njemačkoj Veru Kuliš.

U predlogu za opoziv Erakovića, piše da je dopisom od 25. januara 2021. on obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da podnosi ostavku na mjesto ambasadora Crne Gore u Španiji.

U predlogu za opoziv Dinoše piše da je ministar vanjskih poslova, na osnovu člana 40 Zakona o vanjskim poslovima, predložio da Vlada utvrdi predlog za opoziv Dinoše sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore na Kosovu, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Prištini, zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Dinoša je od 16. septembra 2016. godine na toj dužnost, a rješenjem od 12. 02. 2021. godine odlučeno je da mu zbog navršenih 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, po sili zakona prestaje radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova 13. 2. 2021. godine.

Bonus video: