Radojević: SPC sa novom vladajućom većinom počela otvorenu kampanju pred izbore u Nikšiću

"Partija koje se varaju ako misle da je dovoljno da na izborne liste postave nekoliko nepravoslavaca da figuriraju i budu im alibi za ovakva činjenja..."

9048 pregleda 53 reakcija 52 komentar(a)
Marko Radojević, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Marko Radojević, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata Nikšić Marko Radojević ocijenio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "sa novom vladajućom većinom počela otvorenu kampanju pred izbore u Nikšiću".

Kako je naveo u saopštenju time je i zvanično "nastavljena klerikalizacija crnogorskog društva, do mjere nedvosmislene prepoznatljivosti".

"Ili su možda premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić sasvim "slučajno" baš u toku kampanje za nikšićke izbore, posjetili Eparhiju budimljansko-nikšićku, gdje ih je dočekao administrator MCP Joanikije, kada su zajedno poslali otvorene političke poruke", naveo je Radojević.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke juče je saopšteno da je Joanikije primio Krivokapića i Bečića prilikom njihove posjete Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Kako je naveo Radojević, "ovom prilikom političari i crkveni velikodostojnici su, usred političke kampanje, poslali poruku da će posjeta Nikšiću biti "dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira", ali i da "je ovo godina velikih događaja i promjena u Nikšiću…

"Kakvih promjena u Nikšiću, usred kampanje, sasvim je jasno. A još jasnije je da se ovakve poruke šalju uz svesrdnu podršku premijera i predsjednika Skupštine. Oni, baš kao i ministarka Bratić i mnogi drugi apostoli, posjećuju čelnike opština koje im "odgovaraju", a u opštinama koje im nijesu poltički bliske ne posjećuju njihove čelnike, već obilaze isključivo crkvene predstavnike, crkve i manastire", naveo je Radojević.

Dodaje i da "ovime izborna kampanja u Nikšiću pokazuje pravo lice kvazigrađanskih partija".

"Partija koje se varaju ako misle da je dovoljno da na izborne liste postave nekoliko nepravoslavaca da figuriraju i budu im alibi za ovakva činjenja. Baš kao što se varaju da mogu papagajskim ponavljanjem da su građanske partije, sa sebe sprati činjenja u kojima otvoreno rade na potpunoj klerikalizaciji društva i koriste crkvu za političke ciljeve, a i crkva njih. Sve to pokazuje da je Crna Gora na raskrsnici između građanske i nacionalne; sekularne i teokratske; multivjerske i svetosavske; evropske i srednjevjekovne; nezavisne i zavisne države. Stoga pozivamo građane da ovakve manipulacije prepoznaju, i okrenu se realnoj situaciji u društvu", navodi se u saopštenju Radojevića.

Bonus video: