Dabović i zvanično kandidat DPS za predsjednika Opštine Ulcinj

Dabović je, prema saznanjima Vijesti, bio izbor i centrale DPS u Podgorici a osim njega do kraja u igri za nasljednika odlazećeg predsjednika Ljora Nrekića, koji je stekao uslove za starosnu penziju, bili su i direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović

16137 pregleda 65 reakcija 13 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Opština Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Glavni gradski arhitekta Aleksandar Dabović i zvanično je kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za novog predsjednika Opštine Ulcinj, odlučeno je sinoć na sjednici užeg rukovodstva ulcinjskog DPS, saznaju Vijesti.

Dabović je, prema istim saznanjima, bio izbor i centrale DPS u Podgorici a osim njega do kraja u igri za nasljednika odlazećeg predsjednika Ljora Nrekića, koji je stekao uslove za starosnu penziju, bili su i direktor Ulcinjske rivijere Bojan Đakonović i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a i sekretar za budžet i finansije Sead Osmanović.

Odbornički klub Force, ključnog koalicionog partnera DPS u lokalnoj vlasti, ranije je najavio da neće podržati nijednog kandidata Đukanovićeve partije za predsjednika Opštine Ulcinj.

To bi u krajnjem, moglo rezultirati i prekidom koalicione saradnje partnera koji su na izborima početkom 2018, osvojili najviše mandata- po osam.

Kako saznajemo, podršku svom kandidatu, DPS će tražiti večeras na sastanku sa ostalim koalicionim partnerima- DP(7 mandata), DUA(3), SD(3) i BS(1).

Sa njima i bez Force, DPS ima komotnu većinu u lokalnom parlamentu koji broji 33 odbornika ali je pitanje kakve sve posljedice bi proizveo izlazak Force iz široke koalicije imajući u vidu da bi tim činom partije na čijem je čelu Nazif Cungu, po automatizmu bio raskinut ugovor o saradnji iz aprila 2018.

Prema tom koalicionom sporazumu, mjesto predjednika Opštine, nakon izbora prije tri godine, pripalo je DPS a funkcija šefa lokalnog parlamenta Forci.

U istom sporazumu, potpisnici su se obavezali da će podržati kandidate partnera za predsjednika Opštine i SO.

Prema nezvaničnim saznanjima, ukoliko Forca ostane pri svom stavu, DPS će inicirati smjenu predsjednika Skupštine opštine (SO) Ilira Čapunija, visokog funkcionera Force.

Redovni izbori u Ulcinju očekuju se početkom naredne godine a Forca je za sada jedina partija iz vladajuće koalicije, koja se otvoreno zalaže za raspisivanje prijevremenih izbora.

U toj partiji tvrde “da tokom rukovođenja opštinom, uz svesrdnu pomoć i podršku svih grana vlasti u Podgorici, nije ostvareno obećanje sa lokalnih izbora 2018, da bez DPS-a na čelu, nema razvoja grada“.

U Zakonu o lokalnoj samopuravi, u članu 66 stoji da u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor njegovog nasljednika mora biti završen u roku od 30 dana. Ukoliko se to ne desi, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Nrekić je 30.januara 2021, napunio 67 godina života i više od 15 godina staža, o čemu je odbor, uvidom u personalni dosije, pravovremeno obavijestila sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Pranvera Sulić.

Na dodatni zahtjev Salaja, Sulić je pojasnila da Nrekić zaključno sa 31.01.2021, ima 36 godina, 10 mjeseci i pet dana staža osiguranja.

U Zakonu o radu u članu 164, stavu 1, piše “da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom“.

U Statutu Opštine Ulcinj u članu 87 stoji da se prestanak mandata predsjedniku Opštine, ostavkom i po sili zakona, konstatuje aktom Skupštine.

Svi odbornički klubovi u Skupštini opštine Ulcinj u Odboru za izbor i imenovanje, koji broji sedam članova, imaju po jednog predstavnika.

Bonus video: