MVP: Vlahović odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador

"Privremeni otpravnik poslova je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete Stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva"

19371 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Twitter/gov.me
Foto: Twitter/gov.me

Opozvani ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović "svojim kontinuiranim postupanjem odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Navode i da Vlahović time zanemaruje odluke Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, saopštenje Kabineta predsjednika, kao i mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

"Zbog svega navedenog, privremeni otpravnik poslova je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete Stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva", navodi se u saopštenju MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova predložilo je prošle nedjelje Gojka Čelebića za otpravnika poslova u Vatikanu.

Vlahović je danas saopštio da je "idila sa Gojkom Čelebićem, budućim otpravnikom poslova kratko trajala, te da je ljubazno ispraćen iz Ambasade u Vatikanu".

"U skladu sa odlukom Vlade, procedura opoziva ambasadora Miodraga Vlahovića pokrenuta je 18. decembra prošle godine, nakon čega je o ovom pitanju postignut dogovor potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova sa predsjednikom države 26. januara 2021. godine. Prošle sedmice, skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje na predlog Vlade za opoziv osam ambasadora, među kojima je i Vlahović. Ministarstvo vanjskih poslova je, u međuvremenu, uputilo privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića da preuzme dužnost u Vatikanu do dolaska novog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu. Radi istinitog informisanja javnosti, napominjemo da procedura nije prekršena slanjem verbalne note zemlji prijema da je ambasador Vlahović završio mandat u toj državi. Ministarstvo vanjskih poslova je, prethodnih 15 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, uvijek i shodno diplomatskoj praksi, prvo obavještavalo državu prijema o završetku mandata ambasadora, nakon čega je predsjednik države, po povratku ambasadora u zemlju, potpisivao ukaz o opozivu", navodi se u reagovanju MVP.

Bonus video: