Nuhodžić izabran za zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu

Članovi Odbora nisu usvojili Izvještaj o radu tog skupštinskog tijela za prošlu godinu

38454 pregleda 798 reakcija 65 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2021. 11:19h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu je za zamjenika predsjednika tog radnog tijela izabrao poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludina Nuhodžića.

Odbor razmatra i inicijative za kontrolno saslušanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Inicijativu je podnio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

On je tražio hitno saslušanje Vukšića nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

Konjević je tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

Nije usvojen izvještaj o radu

Članovi Odbora nisu usvojili Izvještaj o radu tog skupštinskog tijela za prošlu godinu .

Predsjednik Odbora Milan Kneževic rekao je da Demokratski front (DF) neće glasati za izvještaj, jer je odbor bio "produžena ruka predsjednika države i nije obavljao kontrolnu ulogu, naročito u periodu progona Srpske pravoslavne crkve (SPC) i postupaka protiv lidera DF".

Poslanik DPS Branko Čavor, koji je bio predsjednik tog tijela u prošlom sazivu je kazao da je izvještaj realan prikaz rada odbora u prošloj godini, te da se moglo uraditi i više.

Konjević predložio da se u Plan uvrsti posjeta Odbora ANB i UP; Knežević: Predlog već postoji

Tokom rasprave o Planu parlamentarnog nadzora za ovu godinu, Konjević je predložio da se u Plan uvrsti posjeta Odbora ANB i Upravi policije (UP) što je sugerisao i Institut alternativa.

Knežević je kazao da ovaj predlog već postoji u predlogu Programa rada, te da je spreman da se uskoro i formalno donese odluka o posjeti ANB i UP.

Zainteresovani poslanik koji prisustvuje sjednici, Nebojša Medojević (DF) rekao je da bi Odbor u Plan trebalo da uključi i suočavanje sa tim što su službe radile u prethodnom periodu.

Preispitivanje rada bi, kako je rekao, trebalo time da se bavi tako što će provjeriti pomoć službi DPS-u u predizbornim kampanjama i njihovog učešća u kriminalnim strukturama.

On je predložio da se traži izvještaj ANB o stanju pristupa tajnim podacima od ovlašćenih i neovlašćenih osoba.

Bonus video: