Kontrolno saslušanje Vukšića 10. marta, Abazovića u prvom slobodnom terminu nakon tog datuma

Član odbora Predrag Bošković rekao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) podržati zahtjev o kontrolnom saslušanju direktora ANB, navodeći da je nečuveno da su mu prvi potezi bili medijski nastupi

35200 pregleda 139 reakcija 28 komentar(a)
Vukšić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Vukšić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2021. 16:12h

Odbor za bezbjednost i odbranu je donio odluku da se održi saslušanje vršioca dužnosti (v.d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića 10. marta.

Član odbora Predrag Bošković rekao je da će Demokratska partija socijalista (DPS) podržati zahtjev o kontrolnom saslušanju direktora ANB, navodeći da je nečuveno da su mu prvi potezi bili medijski nastupi.

Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora) je rekao da će podržati predlog za kontrolno saslušanje Vukšića iz nekoliko razloga.

"Prije svega smatramo da je za ovo kratko vrijeme, koliko je na čelu ANB, gledajući sa ove vremenske distance, ipak odradio određene stvari koje idu u prilog tome da će se ta služba reformisati u skladu sa evropskim standardima", rekao je Martinović.

On je istakao da je Vukšić već pokrenuo određene procedure pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) koje se tiču nezakonitog prisluškivanja, navodeći da su apsolutno sigurni da nema šta da krije pred poslanicima Skupštine.

Istakao je da je u ovom vremenskom intervalu Vukšić radio savjesno i pošteno.

Dragan Ivanović (Socijalistička narodna partija - SNP) je podržao predlog, istakavši da Vukšić treba da iznese sve sto treba pred Odborom.

Evin Ibrahimović (Bošnjačka stranka - BS) je rekao da će BS podržati inicijativu za saslušanje Vukšića, s obzirom na aktuelna dešavanja u posljednjih šest mjeseci.

Istakao je da treba građani da dobiju odgovor da li su oni bezbjedni i da li je država bezbjedna.

Ivan Brajović (Socijaldemokrate - SD) je kazao da će i SD podržati predlog.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da će imati zadatak da pokažu opoziciji što znači normalan, parlamentarni život, jer ne odbacuju a priori sve inicijative opozicije.

Istakao je da će podržati inicijativu za saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića iako misli da je ta inicijativa politička predstava poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića.

Predsjednik Odbora Milan Knežević (Demokratski front - DF) je rekao da Odbor nije ni Tužilaštvo, policija ni sud, te da ga brine da ne dođu u situaciju da Odbor arbitrira u trenutku kad državni organi sprovode određene radnje.

Odbor je odlučio i da se održi kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Saslušanje će biti održano u prvom slobodnom terminu nakon 10. marta.

Konjević je tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

"Ja bih ovo prokomentarisao sa "tresla se gora, rodio se miš". Imali smo Šinavatru, Dahlana...a sad je Crna Gora ugrožena od lažnog diplomate", rekao je Konatar.

On je rekao da vjeruje da je bilo još lažnih investitora i diplomata sa kojima se sastao Abazović dok jos nije bio potpredsjednik Vlade.

"Kome je trebalo da se obrati? Direktoru ANB Dejanu Peruničiću?".

On je kazao da Abazović nema šta da krije.

Raško Konjević (SDP) je rekao da govori o postupanju državnih organa koji su omogućili da lice koje ima falsifikovan pasoš za jedan dan dobije ličnu kartu...

Predrag Bošković (DPS) je istakao da nisu zakazale državne institucije, navodeći da se Abazović kao poslanik mogao obratiti ANB i zatražiti podatke o Simijanoviću.

Istakao je da lažnog diplomatu nije razotkrio Abazović, nego neki drugi ljudi.

Dragan Krapović ( Demokratska Crna Gora) je rekao da 20 dana uoči lokalnih izbora "ova tema bi mogla da nosi politički prizvuk", te da apeluje da Abazovićevo saslušanje bude nakon 14.marta.

Konatar je rekao da bi želio da saslušanje bude što prije, po mogućnosti dan nakon Vukšićevog saslušanja.

Knežević je rekao da će DF podržati predlog, jer Abazović ima odgovornost i obavezu da neke indicije razjasni.

On je kazao da demantuje da je DF u dogovoru sa DPS i SDP odlučio da "rešeta" Abazovića na odboru kako bi se smanjio njegov potencijal u Vladi i pred izbore u Nikšiču.

Bonus video: