Radulović: Crna Gora dokazuje posvećenost regionalnoj saradnji

„U vremenu neizvjesnosti koje je pandemija donijela, ubijeđen sam da nam je regionalna saradnja potrebna više nego ikad, i da treba da udružimo snage i zajednički djelujemo“ istakao je Radulović

3934 pregleda 8 komentar(a)
Radulović na sastanku, Foto: MVP
Radulović na sastanku, Foto: MVP

Nastavak predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) dokaz je posvećenosti Crne Gore regionalnoj saradnji, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je danas otvorio prvi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora u okviru crnogorskog predsjedavanja CEI za ovu godinu, koji se održava virtuelno, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako je saopšteno iz tog resora, Radulović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora nastavila predsjedavanje Inicijativom i tokom ove godine.

„Što je ocijenio kao potvrdu naše posvećenosti regionalnoj saradnji, ali i dodatnu motivaciju za dalje aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Radulović je poručio da je Crna Gora odlučna da postane dio evropskog sistema vrijednosti.

On je istakao da nova Vlada ostaje posvećena daljem progresu u okviru integracije u Evropsku uniju (EU), razvijanju dobrih međususjedskih odnosa, kao i aktivnom angažmanu u brojnim regionalnim inicijativama.

„U vremenu neizvjesnosti koje je pandemija donijela, ubijeđen sam da nam je regionalna saradnja potrebna više nego ikad, i da treba da udružimo snage i zajednički djelujemo“ istakao je Radulović.

Crna Gora, kako je naveo, cijeni jedinstvenu ulogu CEI u promociji konstruktivnog dijaloga i projektno orijentisane saradnje u strateškim oblastima duže od 30 godina.

Radulović je naglasio da će Crna Gora preduzeti sve napore da, i tokom ove godine, obezbijedi efikasnost rada Inicijative u pravcu jačanja partnerstava sa svim državama članicama CEI, Sekretarijatom, kao i drugim relevantnim regionalnim akterima.

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione kazao je da je Vlada Crne Gore i ovogodišnjim predsjedavanjem demonstrirala posvećenost zajedničkim vrijednostima i ciljevima.

On je, kako je saopšteno iz MVP-a, naglasio da se udruženim aktivnostima mogu prevazići izazovi prouzrokovani pandemijom i obezbijediti dalji napredak zemalja regiona.

„Na toj liniji, naglasio je da će on i Sekretarijat CEI pružiti svu neophodnu podršku za nastavak uspješnog predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici država članica CEI i Sekretarijata, bio prilika da Crna Gora predstavi prioritetne oblasti saradnje i okvirni kalendar aktivnosti u ovoj godini.

„Takođe, predstavnici Sekretarijata CEI su prezentovali dosadašnje rezultate i planove u okviru vladine, parlamentarne i ekonomske dimenzije CEI, kao i aktuelnosti u okviru regionalne projektne saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Crna Gora prva zemlja od osnivanja CEI koja predsjedava Inicijativom dvije godine zaredom.

Bonus video: