Bečić: Mirna, stabilna i prosperitetna budućnost djece i omladine ne smije biti dovedena u pitanje

Bečić je istakao spremnost i otvorenost Skupštine da sarađuje sa svim institucijama koje se bave ovom problematikom

6195 pregleda 13 komentar(a)
Bečić na sjednici Odbora za ljudska prava, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić na sjednici Odbora za ljudska prava, Foto: Skupština Crne Gore

Obaveza je svih činilaca društvene zajednice da koliko je to u našim pojedinačnim i zajedničkim kompetencijama i moćima stvorimo neophodne uslove u kojima naši mladi neće zaostajati sa svojim vršnjacima iz regiona, iz država članica Evropske unije i razvijenog svijeta u pogledu generisanja ljudskog kapitala, saopštio je danas predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine,danas učestvovao u radu Četvrte sjednice Odbora za ljudska prava, u okviru prve tačke dnevnog reda, posvećene predstavljanju studije "Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori".

"Mirna, stabilna i prosperitetna budućnost naše djece i omladine ne smije biti dovedena u pitanje”, ocijenio je Bečić.

Iz Skupštine su kazali da je govoreći o važnosti sveobuhvatne studije koja sadrži jasne smjernice i konstruktivne preporuke za buduća djelovanja, Bečić ocijenio da "istraživanje o različitim načinima na koje se siromaštvo manifestuje među djecom u Crnoj Gori utičući na njihovo zdravlje, obrazovanje, sigurnost i budući humani razvoj", pruža značajan uvid u budući razvoj društva i posjeduje potencijal da bude vodilja donosiocima odluka za postavljanje strateških ciljeva koji na najdjelotvorniji način unapređuju društveni položaj ove osjetljivije grupe stanovništva.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazio očekivanje da će učesnici političkog diskursa na svim nivoima pomno pratiti i podržavati programe, mjere i zakonska rješenja za poboljšanje uslova djece za obrazovanje, u cilju obezbjeđivanja slobode i jednakosti, kako bi svi podjednako ostvarili svoje potencijale i na taj način učestvovali u jačanju demokratije.

Bečić je istakao spremnost i otvorenost Skupštine da sarađuje sa svim institucijama koje se bave ovom problematikom.

Santander: Djeca su ljudski kapital budućnosti Crne Gore

Djeca su u srcu razvoja svake zemlje i u središtu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, poručio je šef predstavništva UNICEF u Crnoj Gori Huan Santander.

"Crna Gora može računati na UNICEF kao na pouzdanog partnera u tim naporima. Ipak, prava moć da se prekine začarani krug siromaštva djece u rukama je vas koji sjedite u ovom domu. Svaki zakon, svaka politika, svaka odluka o reformama neposredno ili posredno utiče na siromaštvo djece. Svaka od njih je i prilika da se problem siromaštva djece riješi", rekao je Santander.

On se, kako je saopšteno iz Skupštine, obratio učesnicima i pozdravio skretanje pažnje na pitanje siromaštva djece.

Huan Santander na sjednici Odbora za ljudska prava
Huan Santander na sjednici Odbora za ljudska pravafoto: Skupština Crne Gore

Naglasio je da UNICEF u potpunosti podržava otvorenu i transparentnu debatu o prioritetima koji se tiču djece u Crnoj Gori.

"Djeca su ljudski kapital budućnosti Crne Gore, te samim tim, svi učesnici imaju kolektivnu odgovornost da osiguraju da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu",rekao je Santander.

Ukazavši na značaj ulaganja u djecu, šef predstavništva UNICEF je rekao da globalni podaci ukazuju na to da je ulaganje u djecu tokom ranog djetinjstva jedno od najsigurnijih ekonomskih ulaganja za održivi, inkluzivan i pravedan ekonomski rast jedne zemlje.

Bonus video: