Sekulović: Izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata prioritet

Konstatovano je da bi se donošenjem Nacionalne strategije za unutrašnji dijalog stvorili preduslovi za zajedničko djelovanje države, civilnog sektora, međunarodnih partnera i društva u cjelini, u cilju izgradnje inkluzivnog i pomirujućeg društva

3359 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Twitter mupCG
Foto: Twitter mupCG

Izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata i osoba koje traže azil u Crnoj Gori, kao i sistem elektronske identifikacije migranata, biće prioriteti u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa Ujedinjenim nacijama (UN), poručio je ministar Sergej Sekulović.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Sekulović je danas razgovarao sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom, a u fokusu sastanka bile su ilegalne migracije i tretman migranata.

Sekulović je kazao da ilegalne migracije nisu problem sa kojim se suočava samo Crna Gora, već je globalno rasprostranjen.

"S tim u vezi, u narednom periodu naš prioritet, u saradnji sa UN, biće izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata i lica koja traže azil u Crnoj Gori, kao i sistem elektronske identifikacije migranata", naglasio je Sekulović.

Lundberg je, kako se navodi, iskazao odlučnost UN da nastave podršku MUP-u u ostvarivanju tih prioriteta, posebno kada su u pitanju ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava.

"Crna Gora je primjer države koja je dokazala privrženost regionalnoj saradnji, očuvanju mira i bezbjednosti, kao i razvoju i zaštiti ljudskih prava. UN će nastaviti snažnu podršku zemlji u daljem jačanju zaštite ljudskih prava i u izgradnji šireg društvenog konsenzusa", kazao je Lundberg.

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti ljudskih prava i izgradnji tolerantnijeg društva.

Konstatovano je da bi se donošenjem Nacionalne strategije za unutrašnji dijalog stvorili preduslovi za zajedničko djelovanje države, civilnog sektora, međunarodnih partnera i društva u cjelini, u cilju izgradnje inkluzivnog i pomirujućeg društva.

"Da bi izgradili tolerantno društvo, u kojem nema diskriminacije, potreban je sistemski odgovor, čemu ćemo biti posvećeni u narednom periodu", poručio je Sekulović.

Bonus video: