Katnić ucjenama dodatno „ljulja svoju fotelju”

Niz postupanja glavnog specijalnog tužioca ukazuje na potrebu kadrovske promjene, tvrdi Boris Marić Pokušaji ucjena posljednji trzaji čovjeka koji je završio karijeru, kažu u SNP-u

39459 pregleda 253 reakcija 56 komentar(a)
Katnić, Foto: Boris Pejović
Katnić, Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nizom je postupaka, među kojima su uslovljavanje usvajanja tužilačkih zakona i prijetnje novoj parlamentarnoj većini, pokazao neprofesionalnost i svoju poziciju dodatno doveo u pitanje, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Katnić je nedavno poručio da je spreman da podnese ostavku na funkciju glavnog specijalnog tužioca, ali da ima svoje “uslove”.

Uslovi su, kako je pojasnio, da se GP URA, “kao suverenistička stranka u čijem programskom opredjeljenju je građanska orijentacija” - obaveže javno i pisanom izjavom da neće tokom mandata ove Skupštine niti tražiti, niti na nečije drugo traženje, staviti u skupštinsku proceduru tužilačke zakone i da se obaveže da neće do isteka mandata Tužilačkom savjetu mijenjati njegov personalni sastav.

Reagujući na izjave potpredsjednika Vlade i lidera GP URA Dritana Abazovića da bi bilo najbolje da podnese ostavku, poručio je da mu je uslov i da se URA obaveže da neće mijenjati personalni sastav i organizaciju SDT-a, Specijalnog policijskog odjeljenja i Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, kazao je “Vijestima” da postoji niz postupanja glavnog specijalnog tužioca koje njegovu poziciju dovode u pitanje i “nedvosmisleno ukazuju na potrebu kadrovske promjene”.

“Javno objelodanjivanje transkripata razgovora osoba koje se nalaze pod nekom vrstom tužilačke obrade je neprimjereno, protivzakonito i predstavlja direktno kršenje ljudskih prava”, ocijenio je Marić.

Reforme neophodne u tužilačkoj organizaciji
Reforme neophodne u tužilačkoj organizaciji foto: Savo Prelević

SDT je prije desetak dana objavilo transkript snimka razgovora za koji tvrde da je dokaz pokušaja političkog uticaja Demokratske Crne Gore na specijalnog tužioca Živka Savovića. U tim razgovorima funkcioneri Demokrata dogovaraju sponzorstvo Savovićevom sinu Mišu zbog puta u Rusiju i razgovaraju o potencijalnim investicijama u budvanskom naselju Bečići.

Marić je istakao da je vid zloupotrebe funkcije i ideja da se eventualna ostavka pretpostavi kao razlog za otvaranje pregovora sa zakonodavnom i izvršnom vlasti.

“Tako neprimjeren postupak upućuje na činjenicu da crnogorsko društvo ima ozbiljan problem, posebno ako znamo da se radi o poziciji bez koje je nemoguća efektivna borba protiv korupcije na visokom nivou. Ucjenjivački potencijal je osnažen i činjenicom slabe koordinacije, pa čak i pojave antagonizama unutar nove većine”, kazao je Marić.

On je istakao da su reforme neophodne u tužilačkoj organizaciji, a to podrazumijeva i intervencije na važećim zakonskim tekstovima i kadrovske promjene. Mora, kako je naglasio, postojati jasna linija između obaveze profesionalnog odnosa prema javnosti i onoga što liči na političke stavove, a neprimjereno je za funkcije u pravosuđu.

“Odgovornost je i na Tužilačkom savjetu koji je morao u konkretnom slučaju da postupi u skladu sa svojim nadležnostima”, ocijenio je Marić.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) “Vijestima” su rekli da je smjelost koju Katnić sebi dopušta neviđena i neprimjerena demokratskim društvima.

“Njegovo uslovljavanje usvajanja tužilačkih zakona i prijetnje novoj parlamentarnoj većini predstavljaju posljednji trzaj čovjeka koji je svjestan da je neslavno okončao svoju karijeru i da ga Crna Gora neće pamtiti ni po čemu dobrom”, naveli su iz SNP-a.

Dodaju da ih ovakvo ponašanje još više čudi nakon što je Apelacioni sud osporio prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”.

“Mislili smo da će Katnić nakon ovog očiglednog neuspjeha ‘spustiti loptu’, ali on je nastavio sa istim nonšalantnim i neodgovornim postupanjem”, rekli su iz SNP-a.

Smatraju da zbog ovog i drugih postupaka kojima je narušio povjerenje građana u pravosudni sistem, Katnić ne može ostati na sadašnjoj poziciji. “A usvajanjem novih tužilačkih zakona otvoriće se prostor za nezavisne, istinske profesionalce koji će našem društvu donijeti pravdu koju dugo čeka”, navode iz SNP-a.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk smatra da je legitimno da se bilo koji građanin, uključujući i Katnića, bavi politikom, ali da se bavi politikom sa mjesta glavnog specijalnog tužioca je nedopustivo i to traje predugo.

“I sama činjenica da on pokušava da sa tog mjesta pregovara o rješenjima, zakonskim, institucionalnim i drugim, je dodatni razlog za njegovu smjenu. To je nedopustivo. Pregovarati o zakonskim rješenjima sa njegove pozicije takođe govori o tome da on to gleda kao svoju privatnu instituciju, a uzgred završava posao za svoje prijatelje u drugim institucijama”, rekao je Muk prošle sedmice u emisiji TV Vijesti “Načisto”.

Govoreći o stanju u tužilaštvu, Muk je ocijenio da je problem što sa jedne strane EU i opozicija smatraju da su predloženi tužilački zakoni napad na nezavisnost tužilaca, a “jedino od koga je ovo tužilaštvo nezavisno je od nove parlamentarne većine i nove Vlade, a vrlo zavisno od bivše vlasti, predsjednika države i svih drugih krugova koji su vezani za njih”.

On je ocijenio da ne postoje mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti, osim na papiru.

Izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal trebalo je da razmatra Skupština 18. februara, ali je to odloženo nakon reakcija međunarodnih partnera. Zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije, koje se očekuje sredinom marta.

Demokrate: Ponašanje SDT-a “zapazili” i međunarodni partneri

U Demokratskoj Crnoj Gori podsjećaju da ponašanje Katnića nije prošlo nezapaženo kod međunarodnih partnera.

Podsjećaju na izjavu portparolke EK, Ane Pisonero Hernandez da „Evropska komisija očekuje vjerodostojan, nezavisan, transparentan i efikasan institucionalni odgovor nadležnih vlasti i tijela na događanja u vezi sa objavljivanjem transkripta telefonskih razgovora trojice poslanika“.

Dodaju da je na to podsjetio i šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Tomas Haglajtner.

“Potpuno je jasno da se ovako skandalozni postupci SDT-a moraju ispitati, te da se, saglasno tome, mora snositi odgovornost za zloupotrebe od strane ove institucije”, rekli su za “Vijesti” iz Demokratske Crne Gore.

URA: Katnić nije u poziciji da bilo koga ucjenjuje

Iz Građanskog pokreta URA ocijenili su da posljednja Katnićeva izjava najbolje pokazuje sa koliko neprofesionalnosti rukovodi ovom važnom državnom institucijom.

“Upravo zbog takvih stvari su nam neophodne promjene u tužilaštvu. One su neminovne, jer smo odlučni u tome da nastavimo borbu protiv korupcije i kriminala”, rekli su za “Vijesti” iz te partije.

Smatraju da Katnić nije u poziciji da bilo koga ucjenjuje, a pogotovo ne poslanike GP URA. Navode da Katnićevi “pokušaji ucjena i političke izjave najbolje pokazuju njegovu neprofesionalnost i privrženost DPS režimu u vođenju SDT-a”. “Nastavićemo sa institucionalnim reformama koje su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore u EU integracijama. To je cilj kojem težimo i na tom putu se nećemo zaustaviti zbog individua kao što je Milivoje Katnić”, rekli su iz GP URA.

Bonus video: