Ambasodor Alhantuli sa Bošnjak: Crnogorski političari da budu mnogo senzitivniji u vezi situacije u Palestini

Alhantuli se osvrnuo i na status žena u Palestini, nazivajući ih heroinama i pravim liderkama zbog teških okolnosti u kojima žive, pa je usvojena i Rezoluciju o položaju palestinskih žena na Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a

4923 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantuli na današnjem sastanku sa potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak skrenuo je pažnju na dramatičnu situaciju u njegovoj zemlji.

Kako se u saopštenju Skupštine navodi Alhantuli je kazao da i pored činjenice da je na Generalnoj skupštini UN-a usvojeno 17 rezolucija godišnje, u vezi situacije u Palestini, one u realnosti one nisu zaživjele, već ostaju prazno slovo na papiru.

Kako je istakao, njihov problem je mnogo širi i treba ga kao takvog i posmatrati, jer nerealizovanje usvojenih rezulucija i odsustvo sankcija, dovodi do jačanja ekstremizma, što nije dobro ni za koga. Njegova preporuka je da crnogorski političari budu mnogo senzitivniji prema ovom problemu, i da i u svojim izjavama budu vrlo obazrivi, i da uvijek imaju u vidu kršenje ljudskih prava i težak položaj stanovnika Palestine, posebno onih u pojasu Gaze.

"Kao primjer je naveo da u tom pojasu gdje živi preko dva miliona ljudi, samo im je i to pod pritiskom međunarodne zajednice, omugućeno svega 1000 vakcina protiv COVID 19, iako je Izrael kao država je sa najvećim procenatom vakcinisanih stanovnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Alhantuli osvrnuo i na status žena u Palestini, nazivajući ih heroinama i pravim liderkama zbog teških okolnosti u kojima žive, pa je usvojena i Rezoluciju o položaju palestinskih žena na Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a.

Branka Bošnjak smatra da svi trebaju da daju doprinos i da je solidarnost nešto što globalno nedostaje.

Kako se navodi, ona iskazala spremnost da će kroz budići rad Ženskog kluba učiniti sve da podstakne mirno rješavanje konflikata i da omogući da se kroz organizovanje panela, jasno čuje glas žena koje trpe nasilje i diskriminaciju, pa i žena u Palestini.

"Sastanak je zaključila sa porukom da mir nema cijenu i da svi treba da damo doprinos miru i da poštovanje ljudskih prava mora biti imperativ", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Bonus video: