„Evropski tim za Nikšić“: Za četiri godine obezbijedićemo 2.000 dodatnih radnih mjesta

"Nama je svaki građanin bitan i naša vrata biće otvorena za svakog građanina koji ima problem, nezavisno od njegovog političkog ili ideološkog opredjeljenja. Pružićemo ruku svakom građaninu", poručila je Damjanović.

8098 pregleda 130 reakcija 113 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Izborni program koalicije „Evropski tim za Nikšić“, koju čini Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemorate, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, sastoji se od pet cjelina koje su predstavljene na konferenciji za novinare. Nosilac liste, dr Sanja Damjanović kazala je da su te cjeline – zapošljavanje i preduzetništvo, kao osnov lokalne ekonomije; jaka kultura i tradicija kao temelj našeg kulturnog identiteta; briga o zdravlju i kvalitetu života svih građana; pažljivo planiranje prostora, briga o životnoj sredini i komunalna infrastruktura i mladi i sport.

"U Nikšiću se u prethodnom periodu radilo mnogo i smatramo da je naš grad značajno napredovao nabolje. Međutim, takođe smo svjesni aktuelnih problema koji se odnose na ekonomiju i posebno na visok stepen nezaposlenosti“, kazala je Damjenović i dodala da je izborni program koalicije najvećim dijelom fokusiran na rešavanje problema nezaposlenosti.

"Naš cilj je da kreiramo 2.000 dodatnih radnih mjesta za period od četiri godine. U Nikšiću trenutno imamo oko 4.500 nezaposlenih, što znači da ćemo mi ovim programom smanjiti za praktično 50 odsto stopu nezaposlenosti. Fokusiraćemo se na razvoj dinamične ekonomije, na kreiranju mikro, malih i srednjih preduzeća, jer je ovo pogon ekonomije jakih evropskih zemalja. To ćemo uraditi tako da ćemo podsticajnim mjerama razvijati preduzetništvo i unaprjediti poslovni ambijent, otkloniti biznis barijere, značajno smanjiti komunalne takse i naknade u slučaju novih radnih mjesta, kreiraćemo program za sticanje znanja i preduzetničkih vještina, a trudićemo se da uvodimo nove tehnologije kako bi naše tradicionalne grane industrije unaprijedili“, istakla je Damjanović.

Neki od konkretnih projekata za zapošljavanje su: kreiranje biznis zone Gračanica, formiranje agro klastera, jačanje IT sektora, pretvaranje Dom revolucije u Digitalni centar revolucije, aero zona na Kapinom Polju će biti biznis zona... Prema riječima Damjanović, posebna pažnja biće posvećena zelenoj ekonomija koja je ogromni potencijal, aneki od projekata su valorizacija VE Krnovo, prevođenje rijeke Zete u jezera Krupac i Slano, povećanje proizvodnje HEPerućica

"Pametna poljoprivreda je ogromna razvojna šansa. Fokusiraćemo se na korišćenje savremenih tehnologija kako bi ojačali tradicionalne poljoprivredne proizvode, tzv. e- poljoprivredu. Podržaćemo kreiranje online pijace za efikasniju prodaju domaćih proizvoda, snažan fokus ćemo staviti na organsku poljoprivredu, podržaćemo novi marketinški pristup za efikasnije prrodaju proizvoda, uspostavićemo poljoprivredni bazar i svu tehničku opremu ćemo obezbijediti. Pomoći ćemo našim ljudima u pisanju projekata kako bi privukkli sredstva iz EU fondova“, kazala je nosilac liste „Evropski tim za Nikšić“.

Vizija koalicije, prema njenim riječima, je da Nikšić bude „digitalni, inovativni, pametni grad“. Lokalna uprava će biti efikasna, kreiraće pametnu platformu za zapošljavanje, ali i aplikaciju za dvosmjernu komunikaciju sa građanima.

"Nama je svaki građanin bitan i naša vrata biće otvorena za svakog građanina koji ima problem, nezavisno od njegovog političkog ili ideološkog opredjeljenja. Pružićemo ruku svakom građaninu", poručila je Damjanović.

Potpredsjednik DPS-a i kandidat za odbornika na listi “Evropski tim za Nikšić”, Jevto Eraković, kazao je da je program koalicije, kao i lista kandidata, “superioran u odnosu na sve partije. On je obećao da će njihova koalicija u narednom mandatu ojačati program prigradskih i seoskih ambulanti i na taj način omogućiti punu dostupnost zdravstvenim uslugama

"Programom podrške i kroz subvencije planiramo da ojačamo hitnu medicinsku službu u Nikšiću kroz kadrovska i tehnološka unaprijeđenja i rješenja, a takođe, i patronažnu i palijativnu službu koja će biti na usluzi posebno našim starijim građanima. U tom dijelu planiramo novi program – a to je besplatan prevoz naših najstarijih građana do zdravstvenih stanica odnosno do bolnice” kazao je Eraković.

Dodao je da će uraditi sve da od Specijalne bolnice u Brezoviku i Opšte bolnice u Nikšiću naprave referentne ustanove.

"Da se bolnica u Brezoviku dominantno bavi plućnim bolestima, a da Opšta bolnica postane centar grudne hirurgije”, kazao je Eraković i istakao da će u narednom periodu omogućiti da grad pod Trebjesom dobije prijeko potrebnu magnetnu rezonancu.

Predsjednik OO DPS Nikšić i kandidat za odbornika Zoran Vukićević kazao je da su u prethodne četiri godine u oblasti socijalne zaštite ostvarena rekordna ulaganja, kao i da će briga o svim građanima biti nastavljena u narednom periodu.

"Osnovni cilj nam je da mjerama socijalne politike napravimo što veću harmoniju življenja u našem gradu. Sa posebnom pažnjom nastavićemo da brinemo o osobama sa invaliditetom. Aktivnim mjerama stimulisaćemo zapošljavanje najosjetljivijih grupa. Kroz učešće u izgradnji stambene zgrade, u budućem mandatu, poboljšaćemo kvalitet života zaposlenih u nikšićkom zdravstvu“, naveo je Vukićević i dodao da će posebna pažnja biti posvećena pripadnika treće dobi i da se zrelost svake države vidi upravo odnosom prema toj kategoriji stanovništva.

Prema riječima Vukićevića u narednom period po povoljnim uslovima riješiće stambeno pitanje za 250 penzionera.

Kandidat za odbornika, Boris Muratović, je predstavljajući izborni program kazao da će u narednom mandatu pojačati brigu o životnoj sredini, planiranju prostora i unaprijediti komunalnu infrastrukturu.

"Radićemo na uređenju planova nižeg reda odnosno lokalnog prostora. U narednom periodu uradićemo katastar zelenila i obnavljanju svih zelenih površina u gradu, kao i obnavljanju parkovskog i drugog mobilijara. Takođe, u prvoj fazi radićemo i na obnovi fasada stambenih zgrada u urbanom dijelu gradu”, kazao je Muratović.

Prema njegovim riječima planirana je izgradnja prve urbane pješačke zone, kao i strategije razvoja gradskog i prigradskog saobraćaja i razvoj javnog prevoza, zatvoriće deponiju Mislov do i sanirati je, asfaltiraće preko 200 kilometara puteva, izgraditi nova parking mjesta, garaže, dvije biciklističke staze, pet planinarskih domova, realizovati brojne manifestacije...

Kandidatkinja za odbornicu Sonja Milatović kazala je da je građanima Nikšića istorija toliko toga dala zbog čega će uzvratiti očuvanjem tih istorijskih vrijednosti. Prema njenim riječima povećaće učešće u međunarodnim projektima i aktivno će raditi na brendiranju Nikšića kao grada kulture.

"Znam da ćemo uz afirmisane stručnjake i kulturne institucije uspjeti da kandiduju Nikšić za evropsku prijestonicu kulture“, kazala je Milatović.

Prema njenim riječima Nikšićko pozorište nastaviće da okuplja građane, afirmisaće balet, a festivali po kojima je grad poznat kao regionalni centar i dalje će uživati njihovu podršku i čuvati dobar duh Nikšića. Obećala je da će produžiti sezonu kulturnih manifestacija, da će nikšićka biblioteka u narednom četvorogodišnjem mandatu dobiti svoje zdanje, da će valorizovati Crvenu stijenu, nastaviti rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole...

Bonus video: