Potrebno više kontrolnih saslušanja

Predsjednik Senata DRI poručio da je saradnja sa parlamentom jedan od prioriteta

3991 pregleda 0 komentar(a)
DRI da prenosi procjene o načinu trošenja novca: Sa konferencije, Foto: Skupština Crne Gore
DRI da prenosi procjene o načinu trošenja novca: Sa konferencije, Foto: Skupština Crne Gore

Razmatranje izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), posebno onih sa negativnim ili uslovnim mišljenjem, u skupštinskoj proceduri mora biti dopunjeno javnim kontrolnim saslušanjima, poručio je juče predsjednik Senata DRI, Milan Dabović.

On je na konferenciji o saradnji između DRI i Skupštine naveo da je jedan od prioriteta svih vrhovnih revizorskih institucija održavanje kvalitetne saradnje s parlamentom, od koje zavisi funkcionisanje sveukupnog sistema odgovornosti.

„Svjedoci smo da broj kontrolnih saslušanja u prethodne dvije godine nije bio na zadovoljavajućem nivou. Treba da postoji jedan sveobuhvatan i kontinuiran proces praćenja implementacije preporuka DRI, koji obuhvata zajedničko učešće i djelovanje Skupštine i vrhovne revizije“, kazao je Dabović na konferenciji o saradnji između DRI i Skupštine, prenosi Mina-business.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić ocijenio je da je DRI jedan od najznačajnijih partnera Skupštine i njenih radnih tijela u kontrolisanju trošenja javnih sredstava, pri čemu je vidljiv prostor za unapređenje saradnje.

On je kazao da posebnu zahvalnost što su u prethodnim godinama prepoznali jačanje kontrolne i nadzorne uloge Skupštine i bližem povezivanja parlamenta i DRI, duguju Ambasadi Velike Britanije i Vestministerskoj fondaciji za demokratiju koja ima značajan udio u formiranju parlamentarne budžetske kancelarije.

“Produktivan rad parlamentarne budžetske kancelarije i tijesna saradnja sa DRI-jem od presudnog je značaja za efikasan rad poslanika u ovoj oblasti, jer doprinosi boljem razumijevanju revizorskih izvještaja, nalaza i preporuka”, rekao je Bečić.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, saopštila je da je u posljednjih nekoliko mjeseci evidentno da Skupština ulaže mnogo napora da postane transparentnija i pristupačnija građanima.

„Takođe, DRI se fokusirala na poboljšanju svoje komunikacije sa građanima. Ali, istinski napredak obje institucije može postati vidljiv tek kada budu blisko sarađivali“, smatra ona.

Kazala je da DRI mora izvještavati Skupštinu prenoseći joj svoju procjenu o načinu na koji se troši novac.

Bonus video: