razgovarala sa ambasadorom gandelom

Kordić: Članstvo u EU nema alternativu

Glavna pregovaračica apostrofirala značaj i ulogu Višegradske grupe u zagovaranju politike proširenja

1992 pregleda 1 komentar(a)
Gandel i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Gandel i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Članstvo u Evropskoj uniji za Crnu Goru nema alternativu, a slovački primjer pristupanja EU naša zemlja doživljava kao uzor, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, zahvalila na velikom doprinosu Slovačke u procesu demokratizacije i integracije država Zapadnog Balkana u EU i, posebno na nedvosmislenoj podršci Crnoj Gori u njenim nastojanjima da postane dio evropske porodice. Apelovala je na podršku Slovačke u afirmaciji političkog dijaloga na visokom nivou u kontekstu Nove metodologije pristupanja EU, naročito imajući u vidu stopostotnu usklađenost s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i članstvo Crne Gore u NATO-u.

Posebno je, kako se navodi, u tom kontekstu apostrofirala značaj i ulogu Višegradske grupe, kojoj pripada i Slovačka, u zagovaranju politike proširenja.

„Višegradska grupa je simbol uspješne političke i ekonomske transformacije i efikasne regionalne saradnje koja zemljama Zapadnog Balkana služi za primjer i iz koje mogu iskoristiti mnogo i znanja i iskustva, a sve u cilju ubrzavanja reformi i našeg puta ka EU“, rekla je glavna pregovaračica.

Kordić je istakla da je glavni prioritet Vlade i svih crnogorskih institucija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da se u posljednjem periodu u toj oblasti bilježe konkretni rezultati. U tom kontekstu je naglasila da su svi napori institucija usmjereni na ispunjavanje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, i dobijanje završnih, što će, kako je kazala, biti pokretač sveukupnog ubrzavanja pregovora i zatvaranja ostalih poglavlja.

Gandel je, kako je saopšteno, istakao da je politika proširenja EU sredstvo od neprocjenjive vrijednosti za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta regiona, a ujedno strateško ulaganje u sigurnost, prosperitet i stabilnost EU. Naglasio je da je Slovačka jedan od najiskrenijih zagovornika proširenja EU na Balkan i da Crna Gora može računati na nastavak te podrške ubuduće.

Naglasio je da je politika proširenja EU sa novom predsjednicom Komisije, Ursulom fon der Lajen, dobila jednu novu dimenziju i da Crna Gora treba da se fokusira na reforme kako bi zaokružila svoju perspektivu članstva u EU.

Ukazao je da Crna Gora treba da, kao najnaprednija u pregovorima, u dijalogu sa državama članicama EU i njihovim građanima, insistira na poziciji dijeljenja sistema vrijednosti EU, i da može biti primjer uspješnosti politike proširenja za cijeli region.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje o daljem angažmanu Slovačke u reformi i unapređenju crnogorskog sistema u skladu sa zahtjevima EU, u više pregovaračkih oblasti", zaključuje se u saopštenju.