Odbijen predlog da se otvori istraga o zaduženju

Protiv je glasalo 40 poslanika, za je bilo 30, a jedan uzdržan

55109 pregleda 525 reakcija 63 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.02.2021. 14:18h
Završeno
14:09h

Poslanik DPS-a Danijel Živković imao je primjedbe na kvalifikacije izrečene na račun prethodne vlade, na što je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić odgovorio da je bilo više izrečenih kvalifikacija, a najviše na račun sadašnje Vlade.

Momo Koprivica (Mir je naša nacija) rekao je da razloga nema razloga da se pokreće parlamentarna istraga niti ima indikatora korupcije u ovom poslu.

Kazao je da ima indikatora da je zaduživanje obezbijedilo finansijsku stabilnost države, što je i centralna banka potvrdila svojim zaključkom.

14:09h

Slaven Radunović (DF) smatra da je dovoljna mjera što je zakazano kontrolno saslušanje ministra finansija.

"Mogu kao građanin i neko ko se dugo bavio biznisom da shvatim da je neko ko je znao da će biti ministar i znao šta ga čeka, prije vremena počeo da priprema stvari i razmišlja o tome, mada ja ne bih kršio procedure. Na šta je naišla nova Vlada kada je došla u zgrade koje ste vi napustili – opšte rasulo", rekao je Radunović.

On je rekao da je ovdje u pitanju i to što je Crna Gora u toliko lošem ekonomskom stanju da mu nije jasno kako je ova Vlada dobila bilo kakav novac na zajam i s obzirom u kakvom su stanju javne finansije i kako ih je bivša Vlada ostavila.

"Nećemo dozvolimo nekom ko je sve zamutio u ovoj državi, sav novac iznio, da pravi cirkus od ovoga", poručio je Radunović.

14:09h

Predrag Sekulić (DPS) rekao je da je sve urađeno dva ili tri dana nakon što je izabrana nova Vlada i premijer Zdravko Krivokapić rekao da će transparentnost biti jedna od odlika nove Vlade.

"A transparentnost je bila da je javnost putem Tvitera obaviještena o ovolikom zaduženju", rekao je Sekulić i dodao da iz parlamentrane većine sa jedne strane optužuju vladu, a sa druge ne dozvoljavaju formiranje Anketnog odbora.

14:03h

Nebojša Medojević (PzP) kazao je da ko god radi tajno sa parama poreskih obveznika to je definicija korpucije.

Tvrdi da ministar finansija Milojko Spajić nije da tačnu informaciju o kamati.

"Danas sam dobio informaciju iz Londona. Kamata je veća", kaže Medojević.

Dodao je da je Spajić imao i podršku i premijera Zdravka Krivokapića.

"Dobro je da je kontrolno saslušanje zakazano, treba mi više informacija o djelovanju ove kriminalne organizacije u koju je povezano više lica iz okruženja", naveo je Medojević.

Naveo je da je dobio informaciju da je ministar finansija 23. novembra počeo posao, prije nego što je ušao u Vladu.

"Ko je dozvolio građaninu da zadužuje Crnu Goru? Ovo je posao za tužioca", rekao je Medojević.

On je kazao da ipak neće podržati predlog za otvaranje parlamentarne istrage, jer nema dovoljno informacija, ali i zbog toga što je DF rekao da neće glasati ni za šta dok se ne smije glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Izmjena: 14:09h
13:29h

U Skupštini nije danas usvojen dnevni red na kojem je bila jedna tačka - Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 millona eura.

Protiv je glasalo 40 poslanika, za je bilo 30, a jedan uzdržan.

Time je završen rad četvrtog vanrednog zasjedanja.

Izmjena: 13:33h
13:26h

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da je sada odjednom nastala velika briga za Crne Gore i građane.

"Je li se trebalo zadužiti? Čini mi se da i opozicija slaže da jeste. A zašto? Svima je jasno da bez toga ne bismo imali ni penzije, ni plate...svaki dan saznajemo za nova zaduženja i obaveze koje država mora da izmiri. To je jedini način bio da se prevaziđu problemi u finansijskom sistemu", rekao je Ivanović.

Izmjena: 13:33h
13:24h
13:22h

Damir Šehović (SD) kazao je da je ovo najveće pojedinačne zaduženje do sada i javnost zaslužuje da sazna zašto je sve urađeno pod velom tajne.

"Zašto smo prvi put o ovolikom zaduženju obaviješteni nezvanično, putem Tvitera? Zašto se ovo zaduženje smatra spasonosnim po kamati od 2,9 odsto kad je nepovoljnije od zaduženja zemalja u regionu?", pitao je Šehović i dodao da se Slovenija zadužila po negativnoj kamatnoj stopi.

Izmjena: 13:34h
13:22h

Miloš Konatar (URA) ocijenio je da se dešavaju se čuda i da se koalicija DPS-SDP-SD-BS, koja je Crnu Goru zadužila skoro četiri milijarde eura i ostavila pustoš u javnim finansijama, postavljaju pitanje, legitimno, kako to da je Vlada odlučila da napravi jedini logična potez – jedini način da se vrati skoro 400 miliona eura dugova za nešto manje od mjesec.

"Nemamo ništa da krijemo, siguran sam da nema ni ministar finansija. Jednoglasno smo na Odboru za ekonomiju donijeli odluku da se zakaže kontrolno saslušanje ministra finansija i tada ćemo razgovarati o svim pojedinostima tog zaduženja", rekao je Konatar.

On je izlaganje završio aforizmom "kada lopovi krenu da brane ono što su stekli, neće biti ljućih boraca za poštenje, a protiv lopova".

"Ovo se upravo dešava u Crnoj Gori", kazao je Konatar.

Iz SNP-a su najavili da neće podržati predlog.

Izmjena: 13:34h
13:21h

U Skupštini je počela rasprava o Predlogu odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 millona eura.

Predlog su podnijeli klubovi poslanika SDP-Albanska koalicija Jednoglasno, SD, BS i DPS-a.

Raško Konjević (SDP) objašnjavajući zašto traži parlamentranu istragu, naveo je da su rijetke prilike kada niko iz parlamentrane većine nije znao da će se Vlada zadužiti za ovoliki iznos.

"Prvi put se desilo da o tome ne odlučuje Skupština, da imamo ministra koji je sposoban da u dan i po dogovori pravnog savjetnika i proviziju, četiri renomirane banke za savjetnike i provizije i da napravi prospeket na 400 strana...Vaše je da li ćete teret ovakvog zaduženja nositi na svojim političkim leđima, braneći ministra koji je sve ovo u dan i po dogovorio", kazao je Konjević.

On je dodao da ovakvi poslovi koji se završavaju na ovakav način izazivaju sumnju da je nešto urađeno nezakonito, skupštini je oduzeto ustavno pravo da o tome odlučuje.

Iz BS-a i SD-a su najavili da će podržati predlog.

Bonus video: