Konjević obavijestio Popu o inicijativi SDP-a za parlamentarni dijalog

Predsjednik SDP-a istakao da "svojevrsna institucionalna blokada" u oblasti pravosuđa negativno utiče na evropski put Crne Gore

4832 pregleda 17 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević uputio je ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi pismo kojim obavještava o inicijativi SDP za pokretanje hitnog parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije oko imenovanja u pravosuđu za koje je potrebna kvalifikovana većina, kao uslovu za naš dalji napredak na putu ka EU, navodeći da je takav dijalog snažno preporučen i u Predlogu Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori.

Konjević u pismu Popi navodi da je uputio i zvaničan poziv predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću da pokrene parlamentarni dijalog na tu temu imajući u vidu "svojevrsnu institucionalnu blokadu" u toj oblasti koja negativno utiče na evropski put Crne Gore.

„Kao što znate, obavezu pokretanja dijaloga na ove teme snažno je preporučena u nedavno objavljenom predlogu Rezolucije Evropskog Parlamenta u kojoj se govori o „neophodnosti međupartijskog dijaloga u cilju postizanje kvalifikovane većine za postavljenja u sudstvu i tužilaštvu“. Takođe, jasno je da je obaveza implementacije Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa jedna od naših temeljnih obaveza iz privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24", navodi se u pismu Konjevića ambasadorki Popi.

Predsjednik SDP-a u obraćanju ambasadorki dodaje da se Crna Gora nalazi pred izazovom rješavanja krupnih političkih pitanja od kojih zavisi njen dalji demokratski razvoj, napredak vladavine prava i evropska integraciona agenda te da SDP, "sagledavajući sa zabrinutošću ozbiljnost aktuelnog trenutka", smatra da je otpočinjanje sveobuhvatnog političkog dijaloga najbolji i najoptimalniji način da se krene u demokratsko razrješavanje aktuelnih izazova pred kojima se nalazi država Crna Gora.

Istakao je da su dijalog i rad na postizanju konsenzusa temeljni evropski principi, posebno kada se radi o pitanjima koja nijesu stvar jedne vlasti već cjelokupnog društva. Bez dijaloga oko ovih pitanja, ističe Konjević, naša evropska agenda će stagnirati odnosno nazadovati, a što je posebno opasno, kako je naveo, ući ćemo u prostor političke i institucionalne krize sa izvjesnim ozbiljnim i teškim posljedicama po političku pa i ukupnu društvenu stabilnost.

"Želim da Vas upoznam, uvažena Ekselencijo, da se Crna Gora 2013. godine nalazila u sličnom političkom izazovu, obilježenom snažnom političkom polarizacijom, iz kojeg stanja smo uspješno izašli zahavaljujući upravo pokretanju političkog dijaloga pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Parlamenta i SDP-a. Podsjećam Vas da je ishod tog dijaloga bilo usvajanje Ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom, a nešto kasnije i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što je bio uslov za otpočinjanje pregovora sa EU. Sve ove važne rezultate koji su Crnoj Gori omogućili da se najbrže i najuspješnije u regionu kreće na putu ka EU, ostvarili smo u tijesnoj saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima, prije svega Evropskom komisijom, Misijom EU u Crnoj Gori i Venecijanskom komisijom", dodaje Konjević u pismu.

Uslov za sve to je, dodaje, bila politička volja vlasti da pokrenu proces dijaloga čiji je cilj da vodi konsenzusu oko ovako važnih pitanja.

"Uvjeren sam, uvažena Ekselencijo, da bi ohrabrivanje parlamentarnog dijaloga i sa Vaše strane značajno doprinijelo da kao država uđemo u konstruktivan proces kroz koji bismo započeli zajednički rad na ispunjavanju naših ustavnih i evropskih obaveza kada je riječ o otvorenim pitanjima u pravosuđu“ zaključuje se u pismu predsjednika SDP-a ambasadorki Popi.

Bonus video: