"Crno na bijelo": Obrazovanje ne dobija pažnju u Nikšiću, gradu vratiti epitet obrazovnog centra

Krivokapić ističe da Nikšić, kao jedan od univerzitetskih centara Crne Gore, mora taj epitet uvrstiti u zvaničnu lokalnu politiku

3258 pregleda 2 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Crno na bijelo
Krivokapić, Foto: Crno na bijelo

Obrazovanje u Opštini Nikšić ne dobija dovoljnu institucionalnu pažnju, iako je polazna osnova uspješnog i razvijenog društva, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste "Crno na bijelo – Može Nikšić" Anđela Krivokapić.

Ističe da Nikšić, kao jedan od univerzitetskih centara Crne Gore, mora taj epitet uvrstiti u zvaničnu lokalnu politiku.

"Prethodna gradska vlast nije radila ništa u tom pogledu. Za razliku od njih, prvo što ćemo uraditi nakon što budemo u prilici da participiramo u lokalnoj vlasti jeste inteziviranje saradnje opštine i fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore na teritoriji Nikšića. Znamo da su u našem gradu smješteni Filozofski, Filološki i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji ne uzimaju dovoljno učešća u obrazovnom i kulturnom životu grada. Dakle, pojačaćemo spone između tih fakulteta i Opštine Nikšić”, kazala je Krivokapić.

Prema njenim riječima, u okviru budžeta izvojiće sredstva za stipendiranje studija za deficitarne kadrove bespovratnim sredstvima, ali uz obavezu da se stipendista/kinja vrati u Nikšić i radi za dobrobit građana najmanje deset godina u svojoj struci.

"Znamo da su za kvalitetno obrazovanje potrebna i pozamašna finsijska sredstva, a mi ćemo se potruditi da opštinskim programima kontinuirano radimo na unapređenju obrazovanja u našoj opštini”.

Navodi da bi u perspektivi našli i način da pomognu socijalni status prosvjetnih radnika, pomoću opštinske nagrade u obrazovanju i izgradnje stanova za prosvjetare. "Naš ambiciozni i realni plan jeste da u roku od četiri godine našeg mandata u Nikšiću izgradimo pet novih vrtića, jer je prebukiranost u postojećim veoma izražena”.

Krivokapić ističe i da će u njihovom mandatu lokalna vlast raditi i na unaprjeđenju komunikacije sa međunarodnim obrazovnim centrima, i u tom smislu participirati u međunarodnim obrazovnim projektima.

"Za vrijeme našeg mandata i lokalne vlasti, Nikšić će biti jedan od vodećih obrazovnih centara u državi, sa ambicijom da zauzmemo i istaknuto mjesto u regionalnim i evropskim vodama. Naša vizija je Nikšić - grad koji se brižno odnosi prema obrazovanju. Jer Može Nikšić – crno na bijelo”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: