Milačić za "Vijesti": Rez u tužilaštvu za obračun sa mafijom

"Evropa da bude svjesna da Lazović i ekipa ne funkcionišu u okviru sistema Belgije ili Njemačke"

16915 pregleda 465 reakcija 25 komentar(a)
Najvažnija tekovina 30. avgusta jeste smjenjivost, na svim nivoima: Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Najvažnija tekovina 30. avgusta jeste smjenjivost, na svim nivoima: Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Crnoj Gori je potreban demokratski, zakonski i pravno avangardni, pozitivni rez u tužilaštvu, kako bi se u ovom prelomnom vremenu postavio istinski temelj obračuna sa mafijom, ocijenio je poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

“Evropa mora da bude svjesna da (pomoćnik direktora policije) Zoran Lazović i ekipa ne funkcionišu u okviru sistema Belgije ili Njemačke, već u našem sistemu”, rekao je Milačić za “Vijesti” odgovarajući na pitanje očekuje li da se u Skupštini tokom marta nađu predlozi tužilačkih zakona čije je usvajanje odloženo i koliko su realna upozorenja iz EU da bi njihovo usvajanje moglo usporiti evropski put Crne Gore.

Milačić podsjeća da je zvaničan stav Venecijanske komisije najavljen je za period od 18. do 20. marta, zbog čega je i prolongirano usvajanje “tužilačkih zakona” kako bi se ispoštovale evropske procedure, naročito kada je riječ o kratkom vremenskom intervalu.

“Odmah nakon toga na redu smo mi, poslanici parlamentarne većine, da u što kraćem roku uđemo u skupštinsku proceduru usvajanja zakona koji su nam nasušno potrebni. Upozorenja iz EU ne malim dijelom tiču se činjenice, koja je, pretpostavljam, izazvala nepovjerenje, da EU uopšte nije bila informisana o novim zakonskim rješenjima, kako nalažu procedure koje smo preuzeli u procesu pristupanja Uniji. Bez ikakve dileme nema govora da bi predložena, i Venecijanskoj komisiji upućena zakonska rješenja, usporila evropski put Crne Gore. Naprotiv, riječ je o zakonima koji otvaraju put za istinski obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i, što je jako važno, obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom u redovima tužilaštva”, kazao je Milačić.

Na pitanje da li se slaže sa izborom Vlade kada je u pitanju novi direktor policije odgovorio da se Prava Crna Gora u ovom istorijskom tranzicionom procesu ponaša se zrelo i odgovorno prema zajedničkoj pobjedi i izbornoj volji građana.

“To znači, prije svega, principijelnost u pogledu podrške prvoj demokratskoj Vladi Crne Gore, kojoj smo svi zajedno dali mandat da vodi procese u izvršnom dijelu vlasti. S tim u vezi dajemo povjerenje i šansu premijerovom timu, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova koji je predložio Zorana Brđanina za prvog čovjeka policije. Najvažnija tekovina 30. avgusta jeste smjenjivost, na svim nivoima, a na novom direktoru policije je da opravda i ispravnost ministrovog izbora. Vrlo je jednostavno: ako društvo ne bude zadovoljno i ako izostanu rezultati uvijek je na stolu tekovina koju sam maloprije pomenuo”, rekao je Milačić.

Komentarišući dosadašnji rad Vlade, rekao je da je ova Vlada za njega ispit položila kad je predložila, a Skupština usvojila, Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“To je bilo centralno obećanje i ono je promptno i veoma kvalitetno ispunjeno. Nakon tri decenije maltene jednopartizma i duboko kriminalizovanog društva, uz neopisive opstrukcije koje su i dalje snažne, uz veliku ideološko-političku raznolikost parlamentarne većine, uz činjenicu da prvi put preuzimamo vođenje države, uz fakat da funkcionišemo u kohabitaciji, duboko sam uvjeren da su rezultati dobri”, rekao je Milačić.

Poručio je da onaj ko misli da ovaj proces može biti lak i brz, da može biti bez grešaka, ili je zlonamjeran ili politički nezreo.

Komentarišući to što je predsjednik Milo Đukanović konačno, nakon dva mjeseca, potpisao opoziv ambasadorima, kazao je da kao što je i sam Đukanović jednom rekao to sada važi i za njega: “Ovo je neka nova Crna Gora na koju će morati da se navikne”.

“Crna Gora u kojoj nijedan pojedinac neće biti iznad volje naroda, a volja naroda, iskazana kroz stav o povlačenju diplomata, je jasna i nedvosmislena: izgraditi profesionalnu i istinski kredibilnu diplomatsku mrežu”, rekao je Milačić.

DPS će u Nikšiću doživjeti završni politički udarac

Milačić smatra da će u Nikšiću DPS doživjeti završni politički udarac, što će se pozitivno odraziti na cijelu zemlju.

“Nakon izvjesnog poraza Đukanovića u Nikšiću, nemam dilemu, proces demontaže organizovanog kriminala i korupcije dobiće još puniji zamah, baš kao i reforme na svim nivoima, riječju – mnogo toga biće lakše. Nadam se da će pobjeda u Nikšiću, ako budemo dovoljno zreli, pozitivno uticati i na odnos parlamentarne većine i Vlade, na smirivanje tenzija između pojedinih djelova parlamentarne većine i Vlade, od čega ne u maloj mjeri zavisi kvalitet svih procesa”, kazao je Milačić.

Bonus video: