Mugoša: Demografiji posvetiti veću pažnju

“Kao što sam i prethodnom premijeru sugerisao, i aktuelnom sugerišem da se ili otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelarija za demografiju pri predsjedniku Vlade. Postoje i uporedna iskustva, kako u zemljama regiona tako i šire”, istakao je Mugoša

1778 pregleda 4 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

U Crnoj Gori neophodno je više sistemske pažnje posvetiti demografiji, kazao je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, sugerišući da se otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelarija za demografiju pri predsjedniku Vlade.

On je naveo da je, prema podacima MONSTAT-a, Crna Gora prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem.

“Broj preminulih je za 196 veći od broja rođenih. To je prvi put, od Drugog svjetskog rata, od kada postoji statistika za Crnu Goru, da je zabilježen negativan prirodni priraštaj”, ukazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, treba realno sagledavati brojke za prošlu godinu i posmatrati ih i u kontekstu pandemije COVID-19, koja je značajno uticala na smanjenje broja novorođenih i povećanje broja umrlih.

On je kazao da je ozbiljan izazov konstantan pad broja novorođenih poslednjih godina, u okviru kojeg je prisutan konstantan pad broja rođenih djevojčica, kao i činjenica da je negativan prirodni priraštaj zabilježen u 17 opština.

“Kao što sam i prethodnom premijeru sugerisao, i aktuelnom sugerišem da se ili otvori direktorat za demografiju u okviru određenog ministarstva ili kancelarija za demografiju pri predsjedniku Vlade. Postoje i uporedna iskustva, kako u zemljama regiona tako i šire”, istakao je Mugoša.

On je naveo da je demografija indisciplinarna nauka povezana sa sociologijom, matematikom i statistikom, ekonomijom, medicinom, biologijom i značajan pokazatelj socio-ekonomskih kretanja.

“Vjerujem da je neophodno mnogo više sistemske pažnje posvetiti demografiji ako se ima u vidu ogroman izazov kada su u pitanju prirodni priraštaj, kao i migraciona kretanja gdje je posebno zabrinjavajući negativan migracioni saldo sjevernog regiona Crne Gore”, rekao je Mugoša.

On smatra da je i vrijeme da se radi na sveobuhvatnoj strategiji populacione politike, odnosno demografskog razvoja.

Bonus video: