Abazović: Radujem se dijalogu oko filozofsko-etičkih tema sa naučnicima sa najprestižnijih svjetskih univerziteta

Abazović je kazao da će uskoro predstaviti i svoju studiju o etici koju već dugo vremena priprema, te da će ovo biti dobra prilika da testira pojedine hipoteze iz pomenute studije

12126 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govoriće sjutra na otvaranju Međunarodne naučne konferencije "Poboljšanje: spoznaja, moral i raspoloženje" koja se 1. i 2. marta održava u Beogradu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da međunarodnu naučnu konferenciju organizuje Centar za bioetičke studije u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu.

Abazović je izjavio da mu predstavlja veliku čast da otvori ovu međunarođnu naučnu konferenciju.

"Radujem se dijalogu oko filozofsko-etičkih tema sa naučnicima sa najprestižnijih svjetskih univerziteta", kazao je Abazović.

On je dodao da će uskoro predstaviti i svoju studiju o etici koju već dugo vremena priprema, te da će ovo biti dobra prilika da testira pojedine hipoteze iz pomenute studije.

"Hvala organizatorima što su mi ukazali ovu jedinstvenu priliku. Trudiću se da opravdam povjerenje", rekao je Abazović.

Iz Vlade su kazali da će uz Abazovića, na otvaranju govoriti i prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor, direktor Centra za bioetičke studije, šef UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu i predsednik Radne grupe Univerziteta u Kembridžu za bioetičku edukaciju, kao i Baroness Lady Finlay, članica Gornjeg doma Britanskog parlamenta.

"Organizator međunarodne konferencije - Centar za bioetičke studije, je globalna naučna institucija koja ima sjedište u Beogradu i čiji su pridruženi članovi najpoznatiji svjetski bioetičari poput Pitera Singera, Džona Herisa, Artura Kaplana, Erika Perensa i Ingmara Persona.Bioetika je naučna disciplina koja proučava ljudsko djelovanje u odnosu na život. To je interdisciplinarno razmišljanje o temama ljudskog zdravlja, smrti, života, okoline, odnosa prema životinjama, razvoja nauke, politike i ekonomije u kontekstu života. Na godišnjoj konferenciji koja se tradicionalno od 2012. održava u Beogradu, učestvovaće mnogi poznati naučnici sa nekoliko najprestižnijih Univerziteta, poput Katrien Devolder (University of Oxford), Julian Savulescu (University of Oxford), Arthur Caplan (New York University), James Hughes (University od Massachusetts), Jesse Gray (Colorado State University), Sarah Chan (University of Edinburgh), Anders Sanderberg (University of Oxford), Jonathan Pugh (University of Oxford) i mnogi drugi naučnici sa brojnih najprestižnijih svjetskih naučnih instituta", piše u saopštenju Vlade.

Bonus video: