Dobričanin izjednačava saradnike okupatora i partizane: I četnici se borili protiv fašista

"Ako mislite da su se Amerikanci prevarili i nagradili fašistu... Ja mislim da nisu, ali titoizam i 75-godišnja vladavina komunizma u Crnoj Gori...", kazao je Dobričanin

23189 pregleda 171 reakcija 154 komentar(a)
Dobričanin, Foto: Printscreen Twitter
Dobričanin, Foto: Printscreen Twitter

Poslanik u Skupštini Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je da su se i partizani četnici borili protiv fašista.

"Pukovnik (Dragoljub) Mihailović je dobio orden od američkog Kongresa, isti kao Šarl De Gol. Ako mislite da su se Amerikanci prevarili i nagradili fašistu... Ja mislim da nisu, ali titoizam i 75-godišnja vladavina komunizma u Crnoj Gori...", kazao je Dobričanin u emisiji Dvogled na Radio televiziji Crne Gore (RTCG).

Četnički pokret je nakon sloma Kraljevine Jugoslavije pokušao stvoriti zametak pokreta otpora na fonu odbrane interesa države koja se raspala u Aprilskom ratu 1941. godine.

Međutim, vrlo brzo je taj pokret stupio u otvorenu kolaboraciju, s namjerom da kroz resursnu podršku okupatoru ojačaju svoje pozicije u nastupajućem sukobu sa ostalim kvislinškim pokretima.

No, tek će konflikt sa partizanima odrediti njihovu sudbinu, svodeći ih na tek jedan od poraženih kvislinških pokreta, koji će 1945. zajedno sa ustašama i nacistima bježati pred napadima partizanskih i crvenoarmejskih korpusa.

Bonus video: