EU jača pritisak na lidere opozicije

Povratak DF-a pojačaće pritisak međunarodne zajednice na tzv. građansku opoziciju da prekine bojkot
91 pregleda 21 komentar(a)
Mandić, Orav, Foto: Boris Pejovic
Mandić, Orav, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 15.12.2017. 19:38h

Povratak Demokratskog fronta (DF) u parlament pojačaće pritisak međunarodne zajednice na tzv. građansku opoziciju da prekine bojkot. Odluka dijela poslanika da prekinu bojkot će ostatku opozicije značajno smanjiti šanse da privoli Demokratsku partiju socijalista (DPS) na pregovore o rješavanju političke krize.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da Brisel treba da ohrabruje rješavanje krize.

“Insistiranjem samo na vraćanju u parlament bez otklanjanja uzroka sistemske krize i adekvatnog odgovora na sveprisutno golo nasilje vlasti je, plašim se, zatvaranje očiju pred ogoljenom stvarnošću koju građani vide”, smatra Vujović.

Portparolka EU Maja Kocijančić je nedavno pozdravila odluku predsjedništva DF-a da prekine bojkot i ohrabrila sve političke aktere da vrate političku debatu tamo gdje ona pripada. Iako je opozicija bojkotovala parlament skoro godinu, zvaničnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su sve vrijeme insistirali da se politička kriza rješava u okviru institucija.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić očekuje da međunarodna zajednica nastavi sa insistiranjem na prekidu bojkota.

“Kompletna međunarodna zajednica se zalaze za povratak u Skupštinu, pa je poruka iz EU prirodna i očekivana. Potez Fronta je iznuđen i za njih koristan, ali i za javnost jer je ogolio očajnu opozicionu koordinaciju”, smatra Raonić.

Povratak u parlament predstavnici Fronta pravdali su odbijanjem tzv. građanske opozicije da razgovara o zajedničkom djelovanju. Čelnici Fronta su od ostatka opozicije tražili da pregovaraju o zajedničkom nastupu na predsjedničkim i lokalnim izborima koji se održavaju naredne godine. Iako će nakon povratka Fronta, predstavnika Ujedinjene Crne Gore i poslanika Aleksandra Damjanovića opozicija u parlamentu imati 21 poslanika, Vujović smatra da se time neće riješiti politička kriza.

“Osim što je politička, to je i duboka institucionalna i sistemska kriza. Na sceni imamo ogoljenu autokratiju u kojoj su institucije čista fasada i servis jedne partije i jednog čovjeka. I problem jeste što to Unija i ostali partneri, čini mi se, dovoljno ne uviđaju. Vidimo svaki dan na sceni eroziju institucija i pravne države, od pritisaka na Javni servis i Univerzitet. Vidimo sječu nepodobnih u svim oblastima i potpunu kriminalizaciju izbornog procesa”, tvrdi Vujović.

Dok su iz EU i SAD insistirali na prekidu bojkota, čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) odbijali su svaku mogućnost pregovora zahtijevajući da se opozicija prvo vrati u skupštinske klupe.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović smatra da bi za eventualni dogovor vlasti i opozicije bile potrebne dodatne garancije.

“Svaki dogovor sa DPS-om je na ledu, jer je to partija na koju ne možete da se oslonite. Moraju postojati druge, važne garancije da će taj dogovor biti sproveden u djelo. Mi smo spremni i želimo da se na konstruktivan način dođe do rješenja. Isto tako mislimo da DPS treba da najprije iskaže spremnost da idemo na prijevremene parlamentarne izbore", kazao je Rudović za radio Slobodna Evropa.

Vraćaju se i predstavnici SNP-a

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i Danijela Pavićević privremeno će prekinuti bojkot tokom sjednice na kojoj će se rapravljati o Zakonu o amnestiji. Pavićević je televiziji “Vijesti” rekla da će podnijeti amandmane, kojima traže da se ne mogu amnestirati osuđeni za teška krivična djela.

“Kada smo se odlučili da ne ćutimo, kada je ovaj Zakon u pitanju, moramo prisustvovati i Odboru i plenumu, kada ovo bude na dnevnom redu. I ne samo to, ja pozivam i sve poslanike opozicije da toga dana budu tu, da ne dozvole da se jedan ovakav zakon izglasa”, kazala je Pavićević, ne želeći da precizira da li iza toga stoji cijela partija. “Znate kako, u Skupštini smo dva poslanika, Milić i ja, mislim da se ovo što sada radimo ne kosi nimalo sa interesima SNP-a”.

Lider SNP-a Vladimir Joković ranije je kazao da ta partija neće prekidati bojkot, navodeći da je to u trenutnim prilikama najefikasnije sredstvo.

Bonus video: